V Plzni se koná v sobotu druhý ročník běhu na podporu dětí s autismem

V sobotu 1. dubna proběhne v Plzni k příležitosti Světového dne porozumění autismu již druhý ročník charitativního rodinného modrého běhu RUN for ProCit.

Jarní servisní akce AUTO CB

Organizaci akce zajišťují Občanské sdružení ProCit, z.s. a jazyková agentura Skřivánek. Výtěžek je určen rodinám, které pečují o dítě s poruchou autistického spektra.

Plzeňský Borský park se první dubnovou sobotu opět stane dějištěm charitativního, rodinného běhu na podporu dětí s autismem. Přispět lze zakoupením startovného nebo koupí drobného dárku v den závodu. Start dětského běhu, kterého se účastní i děti s autismem, proběhne v 10:00. Běh na 2 km odstartuje v 10:15 a na 5 km v 10:45. Zpestřením pro běžce dobrodruhy bude dobrovolný úsek trasy s modrým překvapením (práškování modrou barvou).

Cílem akce je upozornit na problematiku autismu a podpořit přátele, rodiče a samotné děti s diagnózou poruchy autistického spektra.  „Dětí s  poruchou autistického spektra přibývá, narodí se s  ní každé osmdesáté dítě. Narůstá tak i počet rodin, kterým tato neléčitelná porucha mění životy,” dodává Irena Vítovcová, z Občanského sdružení ProCit.

Modrá barva je symbolem komunikace – jedné ze tří oblastí, které jsou pro osoby s PAS (poruchy autistického spektra) problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Dalšími problémovými oblastmi jsou sociální chování a představivost. Neexistuje typická hra, která by bavila všechny děti s autismem. Záliby jsou obvykle stereotypní, může jít o pročítání jízdních řádů, fascinaci kulatými předměty, například i kanály, ale stačí také běžné lego nebo korálky. Často postrádají schopnost kontaktu a nedokážou si hrát s jinými dětmi.

„Rádi podporujeme projekty, které mají smysl a tento je jeden z nich. S ProCitem spolupracujeme prakticky od jeho založení. Těžištěm naší podpory není jen finanční pomoc, ale i osvěta směrem k široké veřejnosti, jejíž vstřícnost a pochopení jsou pro děti s autismem a jejich nejbližší velmi důležité. Pravidelně pomáháme ProCitu při pořádání předvánočních benefičních koncertů význačných osobností z hudební branže,“ říká k organizaci běhu Andrea Vojáčková, obchodní ředitelka ze společnosti Skřivánek.

Součástí akce je bohatý doprovodný program. Děti určitě pobaví skákací hrad či malování na obličej. Pro dobrodruhy je připravena speciální zážitková trasa. Milovníci dobrého jídla a pití se mohou těšit na skvělou kávu, francouzské delikatesy, výborné vegetariánské polévky či běžecké pivo a mošty od místního minipivovaru.

Registrace je spuštěna na: www.autismusprocit.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
31.03.2017 14:10



8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka