V Plzni startuje festival Jeden svět

V úterý 22. března od 17:30 hodin se uskuteční slavnostní zahájení festivalu v prostorách Moving Station.

Cílená propagace v Plzni

Filmový festival Jeden svět se vrací po dvou letech v tradičním březnovém termínu a upozorňuje na porušování lidských práv. V Plzni se mohou diváci a divačky těšit na festival od 22. do 27. března v prostorách Moving Station, Knihovny města Plzně a na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Vybrané filmy budou po skončení festivalu dostupné ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online.

Zahájení plzeňského festivalu Jeden svět je tradičně velkou událostí. Bohužel situace v uplynulých dvou letech nedovolovala zahájení uskutečnit tak, jak je zvykem. Organizační tým si toho je vědom, proto si na letošní rok připravil opět bohatý program. Chce tak uplynulé ročníky vynahradit sobě i divákům a příznivcům. „Máme velkou radost, že se konečně vracíme na původní termín i místa, kde festival v minulosti probíhal. Těšíme se na tradiční atmosféru, kterou si festival zaslouží.“ uvedl dramaturg festivalu, Ondřej Helar. "V rámci zahajovacího večera se diváci mohou těšit na irský film Platón z Belfastu o filozofické výchově v chlapecké škole v Belfastu, o kterém podebatujeme s viceprezidentkou Asociace ředitelů základních škol a ředitelkou ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov Mgr. Bc. Hanou Stýblovou."

Festival Jeden svět letos přitahuje pozornost k lidským právům a své podstatě. Stále trvající autoritářský režim v Bělorusku, znovunastolená vojenská diktatura v Barmě, tlak a kriminalizace ruské opozice, ale i ohrožení nezávislého soudnictví v Polsku a v posledních dnech válka na Ukrajině. To jsou skutečnosti, které Jeden svět nemůže přehlížet. Zvláště ne v roce, kdy Člověka v tísni čeká 30. výročí od založení.

Cílem letošního ročníku je také prohloubit spolupráci s nejrůznějšími neziskovými organizacemi a zpřístupnit festival lidem se specifickými potřebami. Těmi jsou například senioři, lidé se sluchovým a zrakovým postižením, osoby s mentálním postižením, nebo lidé žijící v prostředí sociálního vyloučení.

Diváci se na veřejných a školních projekcích mohou těšit na celkem 35 dokumentárních filmů. Po každé projekci proběhne také debata s tvůrci a tvůrkyněmi, nebo odborníky a odbornicemi na dané téma. Pozvání přijali například režisér a producentka polského filmu Soudci pod tlakem, Kacper Lisowski a Iwona Harris, kteří přiblíží současné problémy polské justice. K filmu Mé dětství, má země - 20 let v Afghánistánu, který na životě hlavního protagonisty mapuje osudy země, přijala pozvání do debaty novinářka afghánského původu Fatima Rahimi. Tradice kultury Hmongů, ve které existuje rituál únosu nevěst přiblíží film Děti mlhy, o kterém mohou účastníci podebatovat s antropoložkou Mgr. Gabrielou Fatkovou Ph.D.

Ani letos nebudou na festivalu chybět filmy s ekologickou tématikou. Promítnut bude film 70/30 o hnutí Fridays for Future, které mělo v Dánsku silný vliv na přijetí průkopnického zákona - zajistit snížení emisí o 70 procent do roku 2030. Pozvání do debaty přijala režisérka Phie Ambo. Jedním z highlightů festivalu je film Zatracená práce (26. 3. od 20h, Moving Station), který, skrze příběh zakladatelky TV Dožď Natalie Sindějevové, mapuje turbulentní vývoj této stanice a odkrývá, co obnáší poskytování nezávislého zpravodajství v Putinově Rusku. Filmu bude předcházet vernisáž výstavy Volnost, jež je reakcí umělců z Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Izraele a České republiky na válku na Ukrajině. Hostem debaty bude organizátor výstavy, ruský žurnalista Georgij Mezhuev.

Festival Jeden svět Plzeň nabídne kromě filmových projekcí také několik doprovodných akcí:

Dne 23. března 2022 od 17 h proběhne na Filozofické fakultě ZČU (Sedláčkova 15) Panelová diskuze: Válka na Ukrajině o historickém kontextu současného dění a dopadu konfliktu na mezinárodní vztahy (nejen) v Evropě. Hostem diskuze bude historik a etnolog PhDr. František Bahenský (Etnologický ústav AV ČR v.v.i.), politolog doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D. (FF ZČU) a bezpečností expert PhDr. Michal Smetana, Ph.D. (FSV UK).

Dne 27. března. 2022 od 13 h proběhne na Moving Station repríza zahajovacího filmu Platón z Belfastu a od 15 h naváže Panelová diskuze: Progresivní přístupy k výuce inspirovaná filmem. Hosty diskuze budou viceprezidentka Asociace ředitelů základních škol Mgr. Bc. Hana Stýblová, psychoterapeutka Eva Mikešová a pedagog Bohumil Blecha.

Od 22. do 23. března bude ve vnitřních prostorách Moving Station instalovaná prodejní výstava Sutnarka pro Ukrajinu. Výtěžek z prodeje děl studentů a pedagogů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara bude věnován na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni.

V termínu 22. až 26. března bude na Moving Station možnost zažít dokumenty jinak. Ve spolupráci s Bav se vědou ZČU si návštěvníci mohou pomocí speciálních brýlí vyzkoušet tři krátké filmy ve virtuální realitě.

Od 26. března do 16. dubna bude na mostě I. M. Jirouse instalovaná výše zmíněná výstava Volnost. Výtěžek z prodeje děl bude věnován na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni, nebo ostatní sbírky pořádané na pomoc Ukrajině.

Během festivalu bude v prostorách Moving Station a v Polanově síni Knihovny města Plzně pod názvem Děti jednomu světu instalována výstava obrázků dětí ze ZŠ v Plzeňském kraji na téma „Co pro mě znamená svoboda“.
Více informací naleznete na stránkách jedensvet.cz/2022/plzen a sociálních sítích.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka