V Plzni startuje jedenáctidenní Arabfest

Osmý ročník Festivalu arabské kultury, tzv. Arabfestu, zakončí svůj program v sobotu 1. dubna odpoledním minifestivalem ve velkém stylu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Velký sobotní program se uskuteční v prostorách kulturního centra Moving Station v Plzni od 14 do 19 hodin a je realizován pod záštitou Velvyslanectví Státu Kuvajt. Na sobotní odpoledne plynule navazuje koncert klasické arabské hudby a závěrečný festivalový večírek.

Sobotní odpoledne každoročně nabízí kulturní vyžití pro celou rodinu, letos navíc rekordně na devíti scénách. Návštěvníci se mohou těšit jak na oblíbené prodejní stánky rozličného arabského zboží, workshopy, literární a relaxační koutek, ochutnávky blízkovýchodních pokrmů, tak i na několik novinek. „Jednou z nich bude soutěž o nejlepší arabskou polévku, u které sami návštěvníci rozhodnou o té nejvíce zdařilé. A protože je Arabfest letos online, plánujeme, spolu s našimi partnery, hromadný virtuální výlet do vybraných arabských zemí. Tam budou čekat tamní obyvatelé, kteří nás provedou pravým ománským tržištěm a nechají nás nahlédnout do káhirského muzea,“ doplňuje Tereza Svášková, hlavní organizátorka Arabfestu. Pro zájemce o kreativní tvoření bude letos pořádán workshop malování na dlaždičky či tradiční animační dílna. Módním nadšencům jistě neujde módní přehlídka tradičního marockého odívání. A aby v Maroku nezabloudili, mohou se naučit základům darídži, marockého dialektu, a to přímo s rodilými mluvčími.

Poetickému prostředí nádražního prostoru napomohou i knihy z nakladatelství Dar Ibn Rushd, po kterých jistě sáhnou vášniví čtenáři arabských povídek a českých překladů arabských děl. Příjemnou relaxaci vytvoří i kavárna a shisha bar Infinity, který bude k dispozici celý sobotní program. Závěrem odpoledne nás doprovodí improvizované povídání syrského hudebníka Marwana Alsolaimana „Od srdce“. Vrcholem celého dne bude bezpochyby koncert klasické arabské hudby v podání skladatele Tareqa Jundiho a hráče na perkuse Nassera Salameha. Jedná se o jejich vůbec první vystoupení v České republice. Program uzavře večírek pod taktovkou DJ Profesora Ikebary, který nás přenese na Balkán.

Hlavním partnerem Arabfestu je Západočeská univerzita v Plzni.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 22.03.2017 14:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka