V Plzni začíná očkování proti covidu. První vakcínu dostanou zdravotníci

Do Fakultní nemocnice Plzeň dorazila 30. prosince 2020 první dávka vakcín proti Covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech.

Cílená propagace v Plzni

V tento den bylo dodáno 975 dávek vakcíny. Očkování začne 31. prosince v dopoledních hodinách na Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny a  v první  fázi budou očkováni zdravotníci z covidových pracovišť. Další informace o očkování budou zveřejněné na webových stránkách FN Plzeň v následujících dnech.

Další dodávky pro Plzeňský kraj jsou očekávané v lednu 2021.

Vakcíny, které kraj od státu obdrží, jsou od společnosti Pfizer. Určeným místem pro dodávky vakcín je FN Plzeň, což je také místo odkudbudou další dávky vakcíny distribuovány dál do kraje. „Očekáváme, že během ledna Plzeňský kraj obdrží 17 550 dávek vakcíny, které budou určené pro zdravotnické pracovníky ostatních lůžkových zdravotnických zařízení a jejich pacienty, pracovníky v pobytových sociálních zařízeních a jejich klienty, a pro Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje,“ vysvětluje hejtmanka Plzeňského kraje IlonaMauritzová a dodává, že Plzeňský kraj bude při očkování postupovat dle očkovací strategie státu.

Strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkovány vybrané skupiny v klíčových lůžkových zdravotnických zařízeních a též zařízeních pobytové sociální péče pro seniory. Jedná se o následující skupiny: zdravotničtí pracovníci pracující na vybraných odděleních, pacienti hospitalizovaní v distribučních očkovacích centrech, kteří jsou starší 65 let či chroničtí pacienti s klinicky rizikovými faktory, všeobecní praktičtí lékaři, zdravotničtí pracovníci pracující v ordinacích všeobecných praktických lékařů, praktičtí lékaři pro děti a dorost, zdravotničtí pracovníci pracující v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, zaměstnanci domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem, kteří přicházejí do přímého kontaktu s pacienty nebo uživateli sociálních služeb, příslušníci Armády ČR, kteří se podílí na boji s COVID-19, základní složky integrovaného záchranného systému.

Vakcinačním centrem pro Plzeňský kraj bude v úvodní fázi očkování FN Plzeň a Státní zdravotní ústav – pracoviště Plzeň. O zřízení dalších vakcinačních center v kraji se v současné době vedou jednání. Lůžková zdravotnická zařízení a pobytová sociální zařízení zpracovávají seznamy zájemců o očkování jak z řad zaměstnanců tak pacientů a klientů.

Plzeňský kraj zřídil pracovní skupinu, kde jsou zástupci nemocnic Plzeňského kraje, zástupci Krajské hygienické stanice, FN Plzeň a krajského úřadu (zdravotnictví a sociální oblast),která se poprvé sejde 6. ledna nad strategií očkování v Plzeňském kraji.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka