V pondělí startuje frankofonní festival Bonjour Plzeň!

Již čtvrtstoletí přispívá frankofonní multižánrový festival "Bonjour Plzeň!" ke kulturnímu propojení mezi Francií a Českou republikou. K letošnímu 25. výročí přichystala Alliance Francaise de Plzeň opět bohatý kulturní program.

Cílená propagace v Plzni

Odehraje se od 30. října do 12. listopadu na různých místech po Plzni. První týden představí koncerty, tanec, výstavy a setkání; v druhém týdnu budou následovat kouzla a pohádky pro děti, hudba, francouzská gastronomie i kuchařské kurzy.

„Festival pořádáme již od roku 1992 s cílem podporovat a šířit frankofonní kulturu. Zároveň tím posilujeme přátelství mezi městy Plzeň, Mâcon, Liege a Limoges, odkud pocházejí vystupující umělci. Letošní 25. svíčka na dortu festivalu je poděkováním všem kulturním a institucionálním partnerům,“ říká ředitel Alliance Française Fredy Tabourin a dodává: „Pro tento speciální ročník jsme připravili opravdu kvalitní události, na kterých se podílí čeští a francouzští umělci: moderní taneční představení Výš, streetartovou performance Teda Nomada nebo hudební vystoupení nespoutané kapely The Bermudaz. To jsou akce, které si osobně rozhodně nenechám ujít!“

U dortu nezůstane jen symbolicky – společné sfouknutí všech 25 svíček se odehraje na slavnostním zahájení Bonjour Plzeň! v pondělí 30.10. od 18:30 v Papírně, kam jsou zváni všichni, kdo chtějí nejen oslavit výročí festivalu, ale i se dozvědět více o jeho programu a zatančit si v rytmu electro-swingu za doprovodu českého dýdžeje hrajícího francouzské melodie, DJ Swing Thing. Vstup je zdarma.

Milovníky tance potěší program také hned den poté, kdy Moving Station přivítá taneční skupinu tYhle s představením moderního tance nazvaným „Výš“. Toto představení se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna.

Středa bude ve znamení hudby a francouzského setkávání.  V Le Frenchie Café se od 18:30 h sejdou ti, kdo si na „Speak Dating“ chtějí u dobré kávy procvičit francouzskou konverzaci. Od 21 hodin následuje koncert v Divadle pod Lampou, kde zahraje český interpret JET8 společně s francouzskou skupinou ZERO TALENT.

Ve čtvrtek 2.11. od 17 hodin se v Galerii Evropského domu koná vernisáž výstavy street-artového umělce Teda Nomada, který mísí svět pouličního umění s portréty.  Od 18 hodin jsou pak všichni zváni do  Alliance Française de Plzeň na přátelský večer ve znamení partnerského města Mâcon.

Šanci setkat se se zmíněným francouzským umělcem dostanou zájemci kromě vernisáže také v pátek 3.11., kdy bude od 9 do 17 hodin ve Fresh Air Gallery vytvářet své malby za doprovodu českého umělce DJ Josefa Bílka. Den zakončí koncert v Divadle pod lampou v rytmu nespoutaného jazzu s francouzskou skupinou The Bermudaz.

Bez croissanů, baget, kávy nebo kakaa by to nebyla ta pravá Francie! Francouzskou snídani si vychutnáte v sobotu 4.11. od 9 hodin a 11 hodin v Alliance Française de Plzeň. Počet míst je ovšem omezený a je nutná rezervace předem.

V úterý 7.11. od 18 hodin zve Alliance Française de Plzeň do svého sídla na náměstí Republiky na vernisáž fotografa Petr Jirase a jeho portrétů a la française. Poté čeká návštěvníky degustační večer plný francouzských vín a sýrů se sýrařem Mickaëlem a jeho společností Od Francouze.

Středa 8.11. přinese program pro děti - od 17 hodin v Muzeu Loutek je čeká kouzelné dobrodružství během Wow Magic Show, během které se i děti na chvíli stanou kouzelníky. I dospělí si budou moci zakouzlit, a to s chutěmi a vůněmi během kuchařského workshopu s francouzskými kuchaři z Limoges ve středu 8.11. od 18 hodin.

Hudební program doplní muzikantské duo Les Crieurs de Lune s písněmi plnými poesie a humoru ve čtvrtek 9.11. v Zach´s Pub. Předposlední den festivalu, v sobotu 11.11. si můžete přijít nakoupit pochutiny, ale i módní doplňky a originální dárky na Francouzský trh v Moving station. Odpolední program myslí na děti, od 15 hodin zde budou členky Alliance Francaise de Plzeň vyprávět pohádky pro české i francouzské děti. 25. ročník festivalu Bonjour Plzeň! zakončí v neděli 12. 11. koncert česko-francouzské kapely Les Gars D´en Bas.

Kompletní program najdete na www.alliancefrancaise.cz/plzen/-bonjourplzen. 

Bonjour Plzeň! se koná díky podpoře Města Plzně, Plzeňského kraje, městského obvodu Plzeň 3, Francouzského velvyslanectví v ČR, Institut Français de Prague, měst Limoges, Liege, Mâcon a Brno. Partnery festivalu jsou společnosti Eurosérum, Lactalis, Zodiac Aerospace a Faurecia.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 29.10.2017 17:01



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka