V porodnicích v Klatovech, Stodu a Domažlicích se loni narodilo 1398 dětí

V porodnicích nemocnic Plzeňského kraje v Klatovech, Stodu a Domažlicích se v loňském roce narodilo 1398 dětí. Ve čtyřech případech se jednalo o dvojčata. Mezi novorozenci mírně převažovala děvčata.

Cílená propagace v Plzni

Holčiček přišlo v mimoplzeňských porodnicích na svět 722 a kluků 676. Jednoznačně nejoblíbenějšími jmény mezi rodiči byl u kluků Jakub a u děvčat Eliška. Další nejčastější jména jsou Jan, Matyáš, Adéla, Anna, Barbora, Tereza, Lukáš, Viktorie, Laura, Kristýna, Daniel či David. "Všem rodičům děkujeme za důvěru a přejeme jim i jejich dětem pevné zdraví, hodně spokojenosti a báječné dětství," uvedl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška. Počet narozených dětí je oproti roku 2021 o trochu nižší. To ovšem platí i v Plzni a celé České republice.

Porodnice krajských nemocnic si i nadále zakládají na kvalitní péči a porodních službách doplněných o poklidnou atmosféru menších rodinných nemocnic, kde o rodičky během pobytu pečuje úzký okruh sester či lékařů a ženy pak pociťují i větší soukromí.

Porodnice se pak snaží své služby neustále zlepšovat. "V loňském roce například začala porodnice v Domažlicích dávat všem rodičkám poukázku na libovolný nákup v lékárně v hodnotě 1000 korun. Je to především poděkování za důvěru ale také chceme rodičům zjednodušit pořízení prvního vybavení a lékárenského sortimentu pro miminko," vysvětluje primář gynekologicko-porodnockého oddělení Domažlické nemocnice Dušan Kolařík. 

Domažlická a Klatovská porodnice dále nabízí od prosince všem rodičkám kromě standardního stravování i takzvané švédské stoly, kdy si ženy mohou během dne i noci vzít ze speciálních bufetových pultů a chladniček cokoli na co mají právě chuť.  "K dispozici jsou různé druhy pečiva, ovoce, šunka, jogurty, tvarohové či smetanové dezerty, cereálie, mléko, sýry, džemy, med, ovocné nebo bylinkové čaje i káva," popisuje vrchní sestra klatovské gynekologie Markéta Burešová. 

Stodská nemocnice nově nabízí zatím ne příliš rozšířený ale přesto stále populárnější způsob úlevy od porodní bolesti. Jedná se o pacientkou kontrolovanou analgesii (PCA), jejíž účinek si určuje sama rodička. Má v ruce tlačítko, kterým ovládá podle vlastní potřeby postupné dávkování tišící látky. "Během porodu tak reaguje přímo na aktuální bolest. Tišící látka je aplikována v předem stanovených bezpečných mezích. PCA metodu jsme našim rodičkám nabídli poprvé ve zkušebním režimu v létě a řada rodiček si ji pochvalovala. Proto jsme se rozhodli tento typ analgesie zařadit do standardní nabídky," popisuje primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Junk.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka