V šumavských Prášilech v pátek večer hořel keltský archeopark, škoda půl milionu

V pátek 30. prosince 2016 úderem 19. hodiny obdrželo operační středisko tísňové linky 112 zprávy o požáru budovy v Prášilech.

Cílená propagace v Plzni

Vysoké plameny byly vidět z dálky a oznamovatelé v prvních chvílích nedokázali upřesnit, zda se jedná o rodinný dům nebo hospodářské stavení. Teprve po několika minutách získali hasiči informaci, že hoří v areálu keltského archeoparku.

 Poplach byl vyhlášen postupně 11 jednotkám celého 2. stupně, které k požáru dopravily celkem 13 automobilových cisteren plus další zásahovou techniku. Konkrétně se jednalo o jednotky HZS Sušice, HZS Klatovy, SDH Národního parku Šumava, SDH Dlouhá Ves, SDH Hartmanice, SDH Milínov – Hlavňovice, SDH Rejštejn, SDH Srní, SDH Štěpanice, SDH Velhartice a SDH Železná Ruda.

Oheň zcela pohltil jednu ze zrekonstruovaných dřevěných budov s doškovou střechou o půdorysu asi 10 x 10 metrů. Hasiči v prvních okamžicích zásahu museli nasadit síly nejen na likvidaci samotného požáru, ale i na ochlazení okolních budov, a to včetně čističky odpadních vod. Budovu hasiči prolévali vodou ze všech stran. Hasební vodu hasiči k požářišti dopravovali dálkově z nedalekého Prášilského potoka.

 Pod kontrolu hasiči dostali požár až po více než 70 minutách od příjezdu první jednotky na místo události.

 V troskách budovy ani v jejím okolí hasiči nenalezli žádnou osobu. Požár se obešel bez ztráty života i újmy na zdraví.

 Velitel zásahu společně se zastupiteli obce zajistil posyp plochy požářiště a přilehlých komunikací, aby se předešlo možnému uklouznutí zasahujících hasičů či nekontrolovanému pohybu zásahových vozidel. Starosta obce v místním restauračním zařízení objednal pro hasiče teplý čaj.

Osmihodinovou dohlídkou nad požářištěm byla pověřena jednotka SDH Národního parku Šumava.

 Oheň napáchal škody předběžně za půl milionu korun. Z příčin vzniku požáru byla s jistotou vyloučena technická závada. Jestli byl požár zapálen úmyslně nebo ho zavinila nedbalost či zábavní pyrotechnika, prokáže až další vyšetřování. Do úvahy připadá i samovznícení.

foto: hzs pk

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka