V první polovině roku odevzdali lidé v kraji k recyklaci přes 35 tun použitých baterií

35,2 tuny použitých baterií odevzdali v první polovině letošního roku lidé v Plzeňském kraji k recyklaci.

Cílená propagace v Plzni

V přepočtu to znamená 61 gramů na jednoho obyvatele, což zhruba odpovídá 2,5 tužkovým bateriím typu AA. Výrazně narostl sběr do venkovních červených kontejnerů, do kterých se vybralo 7,7 tun baterií – to je dvojnásobek toho, co za stejné období loňského roku. Jinak ale kraj vykazuje výrazné zhoršení – sběr baterií poklesl o 25 procent.  

Dobrou zprávou je vzrůstající obliba červených venkovních kontejnerů a také zapojení nových svozových firem do systému zpětného odběru,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT: „Naopak radost nemáme z horších výsledků sběru v obchodní síti a ve školách. Ale jsme teprve v polovině roku a celoroční výsledky mohou ještě v dobrém slova smyslu překvapit.“

V minulém roce se v Plzeňském kraji podařilo vytřídit a k recyklaci odevzdat 89,4 tun baterií, což představovalo rekordní 49procentní meziroční nárůst.

K nárůstu množství vybraných baterií přispívá zvyšující se dostupnost sběrných míst. Baterie je dnes možné odevzdat téměř na každém rohu – od červených venkovních kontejnerů, přes obchody, sběrné dvory, sběrná místa na úřadech, ve firmách či ve školách. Nejbližší místo, kam mohou odnést baterie, si lidé mohou najít na interaktivním vyhledavači mapa.ecobat.cz.

I letos je třeba odevzdat minimálně 45 % baterií
V prvním pololetí roku se v celé České republice podle statistik společnosti ECOBAT podařilo vytřídit a předat k recyklaci 818,4 tuny použitých baterií. V přepočtu každý obyvatel odevzdal 3 tužkové baterie typu AA. Stejně jako loni i letos musíme splnit normu Evropské unie, která nám ukládá k recyklaci odevzdat minimálně 45 procent baterií, které se dostanou do oběhu. Z evropských zemí se to vedle České republiky daří například Belgii, Holandsku nebo Finsku. Normu naopak neplní v Portugalsku, Španělsku nebo Itálii. „Norma je velmi přísná a není snadné ji splnit. Nám se to povedlo především díky tomu, že osvěta pro recyklaci baterií je dlouhodobá. Ale je dobré dodat, že ke konci minulého roku sběroví partneři mobilizovali veškeré síly a rezervy,“ dodává Petr Kratochvíl z ECOBATu a dodává: „Dosavadní výsledky napovídají, že jsme na dobré cestě normu i letos splnit, ale vyhráno ještě nemáme. Je třeba, aby lidé nezapomínali, že použité baterie do koše nepatří a odnášeli je na sběrná místa.“


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.10.2017 12:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka