V Rajsku u šumavského Annína otevřeli sklářské muzeum

Návštěvníci si mohou vyzkoušet i vlastnoruční broušení.

Jarní servisní akce AUTO CB

Annín a jeho okolí bylo od konce 18. století jedním z míst vyhlášených uměním zdejších sklářů a brusičů. Když před několika lety zavřela i sklárna s brusírnou v Anníně, která fungovala už od roku 1796, vypadalo to na smutný konec. Teď ale v Rajsku vyrostlo interaktivní sklářské muzeum propojené s manufakturou. V ní i nadále pracují brusiči, jejich výrobky si návštěvníci mohou koupit v místní malé prodejničce. 

V muzeu jsou k vidění také unikátní výrobky z jiných skláren. Lidé si mohou vše prohlédnout a třeba si i vyzkoušet práci brusičů. V brusírně v Rajsku pokračuje v tradici ručního broušení malá skupinka brusičů skla. Všichni se vyučili tomuto řemeslu, chtějí v něm i nadále pokračovat a k tomu učit další mladé brusič. To je jediná možnost, jak udržet a propagovat tohle řemeslo, aby nezaniklo. Neobvyklý projekt má navíc za cíl přilákat na Šumavu další turisty. KF, Šumava

Brusírna v Rajsku vítá turisty od pondělí do pátku. Vybudování muzea s manufakturou potřeboval místní podnikatel tři miliony korun, penězi přispěla i Unie.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.01.2015 10:15



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka