Pod plzeňským nebem se tragicky milují Romeo a Julie

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem promění scénu U Zvonu v rozpálené ulice italské Verony. Shakespearův nesmrtelný příběh zmařené lásky se tu poprvé odehraje v sobotu 26. 6., od 28. 6. pak bude následovat deset repríz.

Cílená propagace v Plzni

 Inscenaci Romeo a Julie pro festival nastudoval režisér Jakub Špalek s herci Spolku Kašpar. Ve druhé polovině července Romea a Julii vystřídá na scéně U Zvonu Cyrano, úspěšná inscenace z roku 2018 s charismatickým Michalem Dlouhým v titulní roli. Festival začal už 12. 6. doprovodným programem, v jeho rámci chystá ještě tradiční večer slam poetry a premiéru autorské novinky Slyšíš mě?

Vstupenky na Divadelní léto jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut a také v den představení od 19 hodin v pokladně U Zvonu. „Vstupenky z našeho předprodeje rychle mizí. Pomohlo nám, že se uvolnila opatření omezující počet a usazení diváků a že jsme mohli dát do prodeje všechna místa v hledišti. I tak už se ale některá představení Romea a Julie blíží vyprodání. Diváci by proto neměli s nákupem vstupenek otálet,“ upozorňuje ředitelka festivalu Divadelní léto Marcela Mašínová.

Režisér Jakub Špalek vsadil na zkrácenou verzi Romea a Julie založenou na osmi hlavních postavách, oproti původním více než dvaceti. Hra v překladu Josefa Topola, pod jejíž úpravou je spolu s Jakubem Špalkem podepsaná dramaturgyně Lenka Bočková, ale nepostrádá nic ze sdělnosti či síly prožitku, této vrcholné shakespearovské tragédie.

Jakub Špalek má už s režií zkrácené verze Romea a Julie zkušenosti, inscenace pod plzeňským nebem ale bude mít svá specifika. Hned na začátku vtrhne na scénu kapela Krless, která vytvoří atmosféru renesančního plesu v domě Kapuletů. „Během písní se diváci ještě mohou procházet a třeba si i koupit občerstvení, samotný děj se pak naplno rozehraje o něco později s příchodem tmy,“ prozradil programový ředitel Divadelního léta Jan Anderle. V představení je použito několik písní, jedná se o italské a latinské básně vybrané ze středověkých a renesančních sbírek, sonety Williama Shakespeara a verše Vítězslava Hálka, které pro představení zhudebnil Daniel Fikejz.

Obsazení tvoří herci Spolku Kašpar, v hlavních rolích Romea a Julie se představí Daniel Pivoda Ondráček a Tereza Slámová, Juliina otce Kapuleta hraje Jan Zadražil. Diváci se mohou těšit i na Miloslava Tichého jako Merkucia, Evu Elsnerovou v roli chůvy, Štěpána Coufala jako Tybalta, Františeka Kreuzmanna jako Lorenza a Kristiána Stolaříka v roli Parise.

Až do konce června se ještě lidé mohou připojit k akci Poděkujte vstupenkou! a vyjádřit své díky zdravotníkům Fakultní nemocnice Plzeň. Vstupenku pro ně jako dárek na představení Romeo a Julie dne 6. 7. je možné koupit prostřednictvím předprodeje na Divadelní léto v síti GoOut.

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem podporují město Plzeň a Plzeňský kraj.

Divadelní léto pod plzeňským nebem
14. ročník, 12. červen – 28. červenec 2021, scéna U Zvonu, Plzeň
 

Program (změna vyhrazena)

Romeo a Julie (premiéra 26. 6. 2021, reprízy 28. 6. – 7. 7.)
Spolek Kašpar
Režie: Jakub Špalek, hrají: Daniel Pivoda Ondráček, Tereza Slámová, Jan Zadražil, Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík.

Cyrano (obnovená premiéra: 16. 7. 2021, reprízy: 17. 7. – 20. 7.)
Režie: Ivan Řezáč, hrají: Michal Dlouhý, Miloslav Tichý, Kamil Halbich, Malvína Pachlová a další.

Doprovodný program:

Poslední zrnko písku (obnovená premiéra 12. 6. 2021, repríza 13. 6.)
Činohra 16-20
Režie: Aminata Keita, scénář: Aminata Keita, Jaroslav Jurečka a kol., hrají: Jessica Bechyňová, Zuzana Černá, Kryštof Dvořáček, Michael Goldschmid, Jakub Svojanovský, Eliška Zbranková.

Jsme muzikál! (14. 6. 2021)
Hity z minulého, současného i budoucího repertoáru muzikálu Divadla J. K. Tyla a možná i něco navíc! Příjemným večerem pod otevřeným nebem provede šéf muzikálového souboru DJKT Lumír Olšovský.

Slam Poetry All Stars (11. 7. 2021)
Slam poetry na divadelních prknech pod širým nebem s hvězdami české scény.

Slyšíš mě? (premiéra: 26. 7. 2021, repríza: 27. 7.)
BodyVoiceBand, KND HAMU
Autoři: Jaroslava Šiktancová, Eliška Vavříková a Dušan Navařík, režie: Jaroslava Šiktancová a Eliška Vavříková, performeři: Arman Kupelyan, Katarína Hudačková, Marek Mikulášek a další.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka