V srpnu hraje plzeňská Alfa divákům v Japonsku

V čase mezi olympijskými a paralympijskými hrami v Tokiu zahájilo svůj program v Japonsku Divadlo Alfa.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňští loutkáři nejprve tokijskému publiku představili půvabnou výstavu 18 českých loutek a na festivalu A-hoj! v Divadle PUK vystoupili rovněž s ukázkami, online záznamy inscenací a workshopy. Ve dnech 17. a19. srpna představí Alfa v Tokiu komponovaný program o českém moderním loutkářství a po něm ji čeká přesun na ostrov Óšima. Na závěr budou herci bavit diváky ve městech Nagoja a Okajama.

Vzhledem k pandemické situaci se plzeňští loutkáři museli vydat do Tokia v omezeném počtu. Původně plánované velké dvouměsíční turné po Japonsku a Koreji bylo už podruhé odloženo. „Zatímco na turné vyrážíme obvykle v počtu kolem deseti herců, nyní si musíme vystačit ve třech,“ uvedl ředitel Divadla Alfa Jakub Hora. Pro Japonsko byl nově vytvořen komponovaný pořad o českém moderním loutkářství, který zahrnuje 4 krátká představení, 25 videoukázek, řadu rozhovorů a také ukázky loutkářských technik. Spolu s Jakubem Horou ho prezentují herci Alfy Martina Hartmannová a Tomáš Jereš.

V jejich podání zhlédnou japonští diváci naživo části představení Pozor, Zorro!, Tři mušketýři, Johanes Doktor Faust a Alibaba a čtyřicet loupežníků. Režisérem všech těchto inscenací je dlouholetý umělecký šéf Alfy Tomáš Dvořák, jehož osobitou poetiku i loutkářský kumšt Japonci velmi oceňují. Součástí pořadu o českém loutkářství jsou i projekce děl Jana Švankmajera, Jiřího Barty, Divadla Alfa, Divadla DRAK nebo Naivního divadla Liberec. Herci Martina Hartmannová a Tomáš Jereš vedou v Japonsku také workshopy pro zájemce o české loutky.

Po návratu z Japonska čeká Alfu zahájení sezóny 2021/22. První představení se tradičně odehraje v rámci Mezinárodního festivalu Divadlo, kde Alfa uvede loutkářskou klasiku, hry Jenovéfa a Don Šajn, rovněž v režii Tomáše Dvořáka. Skvělý herecký výkon v inscenaci Jenovéfa vynesl Petru Borovskému nominaci na Cenu Thálie.
Pro své domovské publikum, především děti ze škol a školek, začne divadlo hrát od 20. 9. Od října se přidají oblíbená sobotní představení pro rodiny s dětmi a na programu je také první premiéra sezóny 2021/22 Pohádky z Ošemetna.

Pro všechny, kteří mají rádi loutky, je stále v provozu YouTube kanál Alfa zírá, který vznikl v době první vlny pandemie a který nabízí záznamy představení, písničky, animované kvízy, audio pohádky nebo třeba návod, jak si doma zahrát loutkové divadlo.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 19.08.2021 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka