V Techmanii startují v pátek Jaderné dny, odkryjí mýty a fakty o jádru

V pátek 13. května startují v plzeňském science centru Techmania tradiční Jaderné dny. Rozmanité exponáty a cyklus přednášek pro školy a veřejnost během nich přiblíží fakta a zajímavosti o jaderné energii.

Cílená propagace v Plzni

Dostaveníčko s jadernou energií patří v Techmanii už k tradici. I letos přinesou Jaderné dny informace a pohledy z různých úhlů. Krátkodobá expozice seznámí s příběhem energie a nabídne odpovědi na otázky, zda je energie z jádra bezpečná, ekologická a užitečná. 

„Jedním z nejzajímavějších exponátů bude opět vozítko, které dokáže najít radioaktivní látku v prostoru výstavy. Chybět nebude ani mlžná komora, v níž mohou návštěvníci vidět konec dráhy nabitých částic záření, které nás neustále obklopuje a v jehož poli prožíváme celý život, nebo karusel, který měří aktivitu běžných látek, jak je dřevo, uhlí, hnojivo do zahrádky pod ředkvičky, starý budík a podobně.“ zve Jan Zdebor ze Škody JS. 

Doprovodné přednášky předních českých odborníků pro školy i veřejnost nabídnou pohled na mýty a fakta o jádru, ohlédnutí za fukušimskou tragédií nebo roli jaderné energetiky v energetickém mixu. Jaderné dny začínají 13. května a potrvají do 15. června. Jejich program společně připravilo Techmania Science Center, Škoda JS a CENEN (Czech Nuclear Educaton Network). 

PROGRAM PŘEDNÁŠEK

ŽIJEME V POLI ZÁŘENÍ

21. 5., 14:00 Ing. Lenka Heraltová, Ph.D. (ČVUT, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Katedra jaderných reaktorů)

OD PŘÍRODNÍHO JADERNÉHO REAKTORU K JADERNÉ ENERGETICE

28. 5., 14:00

Ing. Jan Prehradný (ČVUT, Fakulta strojní, Ústav energetiky)

MÝTY A FAKTA O JÁDRU (+ FUKUŠIMA 5 LET POTÉ)

4. 6., 14:00 Doc. Ing. Václav Dostál, Ph.D. (ČVUT, Fakulta strojní, Ústav energetiky)

ENERGETICKÝ MIX A ROLE JADERNÉ ENERGETIKY

11. 6., 14:00 Ing. Jan Zdebor (CSc., ŠKODA JS a.s.)



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
13.05.2016 08:10



4 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka