Vánoční svátky a Nový rok v Plzeňském kraji z pohledu hasičů

Od roku 2004 se počet vánočních výjezdů jednotek požární ochrany v Plzeňském kraji pohybuje kolem jedné desítky, s výjimkou roku 2010, kdy bylo událostí dvojnásobek. Letošní Štědrý den se zařadil se čtrnácti událostmi na druhou pozici. Přesto lze uvést, že hasiči o Vánoce prožili poměrně poklidnou službu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na celém území kraje hasiči vyjeli pouze k jedné dopravní nehodě, která se obešla bez zranění, a ke třem požárům. Z toho ve dvou případech hasiči likvidovali požár sazí v komíně. V České Bříze na severu Plzeňska požár kuchyně (na snímku) uhasil majitel sám před příjezdem hasičů. Ti termokamerou překontrolovali ohnisko požáru, strop a všechny místnosti a odvětrali celý objekt. Majiteli poskytli první pomoc inhalací kyslíku a povolali na místo záchrannou službu. Tento požár napáchal škody za zhruba 100 tisíc korun, což ve statistice za posledních deset let je druhá nejvyšší škoda.

Ze statistik nelze určit, jaké zásahy jsou pro toto období typické. Rok od roku se skladba výjezdů mění, záleží na mnoha faktorech, například počet dopravních nehod se odvíjí i od počasí, které v kraji panuje. Většinou však převládají technické zásahy. V minulých letech hasiči nejčastěji otevírali byty – buď ty, které si majitelé nešťastnou náhodou zabouchli, nebo na žádost ZZS a pomáhali transportovat pacienty. Letos hasiči odstraňovali polámané stromy.

VÁNOČNÍ SVÁTKY

Během Vánočních svátků hasiči v Plzeňském kraji vyjeli celkem k 22 událostem. Nejvýznamnější část – téměř třetinu událostí – zaujímaly dopravní nehody. Při nehodách se zranilo celkem 9 osob, víc se jich za posledních deset let zranilo pouze v roce 2005. 

25. prosince zasahovali hasiči pouze u jedné dopravní nehody, konkrétně v Plzni Černicích na křižovatce ulic Štefánikova a K Plzenci. Po třetí hodině odpoledne se zde střetla dvě osobní auta, tři zraněné osoby odvezla ZZS do nemocnice. Z vozidel neunikly žádné provozní kapaliny.  

26. prosince zasahovali hasiči u šesti dopravních nehod. V 10:46 hodin vyjely jednotky k dopravní nehodě osobního auta, která se stala mezi hotelem Rovina a odbočkou na Skelnou. Osobní auto se převrátilo na střechu, těhotnou spolujezdkyni odvezla ZZS do nemocnice. Řidič vyvázl bez zranění. Neunikly žádné provozní kapaliny.

Dvě dopravní nehody se staly u obce Mířkov – první nehoda osobního auta s lehkým zraněním dvě minuty po 11. hodině, druhá krátce před třetí hodinou odpoledne – ve směru na Horšov se střetla dvě osobní auta, hasiči museli vyprostit zraněnou osobu. ZZS odvezla do nemocnice celkem tři osoby. Provozní kapaliny zasypány sorbentem. 

Před polednem havarovala v Plzni na Koterovské 3 osobní vozidla, nehoda si vyžádala jedno lehčí zranění. Další nehoda se zraněním se stala u Srní, ve směru na Modravu se střetla dvě osobní auta. A po půl osmé večer v Chodové Plané na železničním přejezdu P 299 havarovalo osobní auto, zraněného řidiče odvezla ZZS. 

Počet požárů během Vánočních svátků byl za posledních deset let nejnižší – stejně jako v roce 2011 hasiči vyjeli pouze dvakrát. Požáry se obešly bez zranění a beze škod. 

SILVESTR A NOVÝ ROK

Na Silvestr a Nový rok hasiči v Plzeňském kraji vyjeli „pouze“ k 19 událostem. Za posledních deset let je to vůbec nejpoklidnější průběh přelomu roků. Stejně nízký počet dopravních nehod zaznamenali hasiči pouze v roce 2011, méně o rok dříve – v roce 2010. Požárů bylo ve sledovaném období nejméně. V dřívějších letech byly počty výjezdů k požárům dvoj až čtyřnásobné.   

Dvě události, které zkazily novoroční pohodu, se staly na Klatovsku. V obci Bukovník z dosud nezjištěných příčin zničil požár první nadzemní podlaží rodinného domu. Podkroví a střešní konstrukci se podařilo hasičům zachránit, přesto je dům v současné chvíli neobyvatelný. Škody se pohybují kolem 3 milionu korun, po dalším šetření mohou dosáhnout i vyšších hodnot. Majitel domu vyvázl bez zranění. 

Ve Švihově vyhnal požár izolace pod střechou na mráz přes dvacet osob. Naštěstí nikdo nebyl zraněn a po uhašení ohniska se mohli všichni vrátit zpátky do tepla. Požár nestačil způsobit větší škodu, pravděpodobně půjde o několik tisíc korun. Příčina požáru je typicky silvestrovská – nedodržení technických podmínek pro odpalování zábavní pyrotechniky. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 03.01.2015 07:14



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka