Ve skleníku zoo kvete žlutá Austrálie

Na Jižní polokouli je léto a mnoho rostlin je v plném květu. Aby se i návštěvníci plzeňské zoologické a botanické zahrady mohli pokochat jejich krásou, jsou letos poprvé vystaveny rozkvetlé rostliny Austrálie, Chile či Nového Zélandu ve skleníku Svět sucha.

Cílená propagace v Plzni

S mnoha těmito druhy se lze setkat v letní sezóně ve venkovních expozicích. Zimu však tráví ve vytápěných zásobních sklenících. Postupně, tak jak budou vykvétat, budou prezentovány, včetně doplňujících informací, návštěvníkům.

Tento týden záhon září v odstínech žluté. Australské akácie, včetně národní rostliny Acacia pycnantha, jsou předlohou i pro australské národní barvy, žlutou a zelenou. Rod Acacia je na druhy nejbohatším rodem Austrálie. Roste zde téměř 960 druhů mnoha podob listů, stonků i květů. Všechny, až na jednu výjimku, v barvě žluté.

Z dalších zajímavostí:

Oranžové plody slizoplodu Pittosporum multiflorum kyselé chuti pojídají nejen Aboriginci, ale jsou také oblíbenou potravou holubů wonga. Listy okusují v noci housenky ohniváčka Paralucia aurifer. Přes den se schovávají v hnízdech mravenců Anonychomyrma nitidiceps při patě rostliny. V mraveništích se také kuklí.

Rostliny otužilého kultivaru jerlínu Sophora ´Hilsop´ SUNKING® s velkými žlutými květy bývají přiřazovány v zahradnictvích k různým novozélandským druhům. Ve skutečnosti jde o křížence dvou chilských druhů, Sophora cassioides a Sophora macrocarpa, který vyrostl ze semen získaných v roce 1982 firmou Hillier spolu se zásilkou semen pabuků (Nothofagus) z Chile. Příbuzností jerlínů sekce Edwardsia a jejich šířením na jižní polokouli se zabýval již Charles Darwin, který vypozoroval, že jejich semena jsou schopná odolávat slané vodě a klíčí i po dlouhé plavbě oceánem.

A už se můžete těšit na variace odstínů růžové a červené. Poupata australských nitkokvětů a grevilejí se rozvinou každým dnem.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.01.2022 10:54



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka