Ve Špitálském lese si mohou děti hrát na novém hřišti

Ve Špitálském lese bylo obnoveno dětské hřiště. Oblíbené místo malých i větších dětí získalo několik nových herních prvků, které nahradí staré dožívající.

Cílená propagace v Plzni

Proměnu hřiště na žádost Městského obvodu Plzeň 4 naplánovala a realizovala Správa veřejného statku města Plzně. Městský obvod za ni zaplatí celkem téměř 900 tisíc korun.

Nejdříve pískoviště pro děti, pak i herní prvky byly na tomto místě již od roku 2003, kdy v lokalitě vznikl park na přání. „Instalací nových herních prvků plníme přání nejen dětem, ale i rodičům, školám a školkám, které Špitálský les často navštěvují. Věřím, že se nám podařilo vybrat herní prvky, které uspokojí ty nejnáročnější ratolesti, a zároveň se díky své podobě stanou novým architektonickým prvkem celého lesoparku. Děkuji Správě veřejného statku města Plzně za perfektní spolupráci,“ uvedla místostarostka Městského obvodu Plzeň 4 Lenka Kočová.

„Po Plzni máme skoro třicet dětských hřišť, která postupně procházejí obnovou. Chceme, aby se v nich děti cítily dobře, aby pro ně byla bezpečná a pomáhala jim vytvářet si vztah k přírodě a k pohybu na zdravém vzduchu. Konkurovat elektronickým hračkám je těžké, ale i tak se snažíme každý rok obnovit nějaké dětské hřiště nebo ho aspoň doplnit novými prvky,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

„Zbytek původního dětského hřiště byl demontován, zbyla jen lanová pyramida a velký kolotoč,“ popsala obnovu hřiště vedoucí oddělení urbanistické zeleně Správy veřejného statku města Plzně Hana Hrdličková. Celý projekt nového hřiště zpracovala během svého působení na Správě veřejného statku města Plzně Jana Pechová z Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně. „Pro nové herní prvky jsme už při zadání projektu požadovali, aby byly ze dřeva. Malé děti tu najdou houpacího šneka a včelu, dřevěný kolotoč, závěsnou dvouhoupačku, pirátský domek a samozřejmě nové pískoviště s herním stolkem. Pro starší tu bude nová přes 20 metrů dlouhá hbitostní lanová stezka, kterou mohou děti různými způsoby přelézt bez dotyku se zemí,“ dodala Hana Hrdličková. Všechny prvky procházejí pravidelnou údržbou. Plánovaná výměna lan v pyramidě se ale zpozdila kvůli problémům s dodávkami materiálu. Její oprava by měla být hotová přibližně v polovině května.

Obnova hřiště začala již na podzim loňského roku a pokračovala letos na jaře. Na žádost veřejnosti ještě do konce května přibydou tři lavičky a odpadkový koš. Projekt realizovala firma Hřiště hrou, s. r. o., z Trutnova. Vše i s lavičkami bude stát celkem 883 669 korun včetně DPH.

Špitálský les leží v katastru plzeňské čtvrti Doubravka ve východní části Plzně, severně od ulice Rokycanská, západně od areálu hřbitova v nadmořské výšce 370 až 380 m n. m. Je obklopen městskou zástavbou. Jedná se o tzv. les zvláštního určení s rekreační funkcí. Porostu dominuje buk lesní a borovice lesní s dalšími vtroušenými dřevinami (například bříza bělokorá, javor, smrk atd.). Špitálský les je tak přirozeným útočištěm velkého množství drobného ptactva a dalších drobných živočichů. Před cca 25 lety byla na základě ankety v Radničních listech tato lokalita vybrána pro vznik „Parku na přání“. Plánování a realizace parku se uskutečnila za účasti občanů bydlících v jeho okolí jako společný projekt Správy veřejného statku města Plzně a Centra pro komunitní práci západní Čechy.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka