Ve Stodě provádí artroskopie kolen a ramen. Ortopedi nabízí krátké čekací lhůty

Lidé, kteří mají potíže s koleny nebo rameny, se mohou obracet nově i na Stodskou nemocnici.

Cílená propagace v Plzni

Chirurgické oddělení totiž rozšířilo lékařský tým o zkušené ortopedy, kteří začnou koncem října provádět artroskopické operace zmíněných kloubů a následně i hlezna (kotníku). Minimálně v nejbližších měsících, než se začne plnit registr čekatelů, budou lhůty na provedení výkonu mimořádně příznivé již v řádech týdnů. Indikovaní pacienti se mohou do registru hlásit okamžitě u primáře oddělení. Artroskopická poradna pak začne působit pravidelně od 4. října.

Artroskopie je moderní miniinvazivní zákrok, při kterém lékař provádí ošetření kloubu pod kontrolou kamery speciálními operačními nástroji  pomocí dvou drobných vstupů a artroskopické sondy. Provádí se na různých kloubech. Nejčastěji ale právě v koleni a rameni. „Pacienti zpravidla trpí bolestmi, otoky, nestabilitou nebo omezeným pohybem kloubu. Příčinou může být úraz, dlouhodobé přetížení nebo degenerativní příčiny, které přicházejí s věkem,“ popisuje MUDr. Jonáš Kudela, který se artroskopiím věnuje už zhruba 15 let, přičemž významnou část praxe strávil na Ortopedické klinice plzeňské fakultní nemocnice.

Ve Stodě ho doplní ale i další ortopedi se zkušenostmi z klinických pracovišť. V nemocnici budou pracovat s novou technikou, kterou pro tento účel pořídilo chirurgické oddělení letos v létě. „Artroskopické operace plánujeme nabízet už delší dobu. Na jižním Plzeňku ani v nejbližším okolí jako například na Tachovsku či Domažlicku se tyto zákroky nedělají. Lidé tak musí dojíždět jinam a není výjimkou, že na zákrok čekají i několik měsíců,“ říká primář stodské chirurgie MUDr. David Šmíd, Ph.D. s tím, že ve Stodě si nyní mohou čekání na zákrok významně zkrátit.

„Pokud je již pacient k artroskopickému zákroku indikovaný, může se už nyní u nás registrovat a my jej v co nejkratším termínu zařadíme do operačního programu. Pacienti mne buď mohou kontaktovat mailem nebo přijít do traumatologické poradny, případně do mé primářské poradny,“ doplňuje Šmíd. „Pokud zatím indikováni nejsou, ale mají potíže s klouby a chtějí je řešit, pak pro ně začne fungovat artroskopická poradna od října, a to každé úterý.“ 

Jaké potíže řeší artroskopie?
obecně bolesti, otoky, nestabilitu a omezený pohyb kloubu
např. poškození kloubní chrupavky
poranění vazů
uvolnění části kosti nebo chrupavky do kloubního prostoru
nestabilita čéšky
poranění menisků v koleni
poranění zkřížených vazů kolene aj.

Jak se k zákroku / vyšetření objednat?

Indikovaní pacienti okamžitě
přes mail david.smid@stod.nemocnicepk.cz (primář chir. odd. je následně zkontaktuje)
v traumatologické poradně
v poradně primáře chirurgického odd.

Neindikovaní / indikovaní pacienti od října
v artroskopické poradně v úterý 4., 11. a 18. října) od 8 do 14 hodin a každé další úterý (od 25. října) od 13:30 do 16 hodin
do této ambulance bude již brzy možné se objednat online přes objednávkový systém Stodské nemocnice

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka