Ve Stodě začala rekonstrukce oddělení následné péče

Ve Stodské nemocnici začala v uplynulých dnech první etapa rekonstrukce oddělení lůžek následné péče. Celé oddělení s 60 lůžky se bude modernizovat za provozu.

Cílená propagace v Plzni

Každá ze tří etap se bude týkat jednoho ze tří různých bloků spodního patra nemocnice, aby nebyli rušeni pacienti.  Poslední etapa skončí v únoru 2022. Výsledkem bude větší komfort pro pacienty i personál, mírné se navýší lůžková kapacita a nemocnici se uvolní prostory pro rozvoj jednotky intenzivní péče. Investici 52 milionů korun pokryje Plzeňský kraj.

Oddělení následné péče se nyní nachází především v nejspodnějším patře levého křídla lůžkového traktu. Menší lůžková stanice s 20 lůžky je pak ve třetím patře. Po skončení rekonstrukce budou všechna lůžka ve spodní části v levém a pravém křídle, kam se oddělení rozšíří. 

„První etapa rekonstrukce se ovšem týká technického zázemí oddělení, které je ve spojovacím krčku mezi lůžkovým a ambulantním traktem. Je tam prádelna, sklady, vakuová stanice a přesunou se tam lékařské pokoje a další prostory pro personál, jako je třeba kancelář nutričních terapeutů,“ popisuje ředitel nemocnice Alan Sutnar s tím, že první etapa bude hotova ke konci letošního roku.

V lednu na ni naváže druhá etapa. Zahrne kompletní přestavbu pravého křídla, kde jsou nyní lékařské pokoje a endoskopie a do nedávna zde působila třeba rehabilitační ambulance a ordinace dětského praktika. Ambulance se letos přesunuly do přístavby ambulantního traktu, kam se na podzim přestěhuje i celý provoz endoskopie.

„Uvolněné prostory se téměř kompletně vybourají a postaví se tam celá nová lůžková stanice s 28 lůžky. Budou se dělat nové podlahy, příčky, elektroinstalace, kanalizace, rozvody vody, kyslíku či vzduchotechnika,“ vysvětluje dále ředitel. V létě příštího roku se do těchto prostor přestěhují pacienti z levého křídla. Stavební dělníci pak zamíří opačným směrem, aby zmodernizovali současnou lůžkovou stanici následné péče. Vesměs půjde o stejné práce. Celá stanice se kompletně přestaví. Bude mít 35 lůžek. Přesunou se na ně mimo jiné i pacienti oddělení z třetího patra. 

„Hlavním důvodem investice je zlepšení prostředí i péče pro pacienty a lepší podmínky pro personál. Oddělení bude nově celé v jednom podlaží. Bude mít k dispozici větší prostory a víc pokojů. Díky tomu se sníží průměrný počet lůžek na pokojích, kdy většina pokojů bude třílůžkových, a zároveň budou mít nově každé dva sousední pokoje vlastní společné sociální zařízení,“ vysvětluje šéf krajských nemocnic Marek Kýhos. Dále se navýší kapacita oddělení o tři lůžka na 63.

Umístěním všech lůžek následné péče do spodního parta se dále uvolní prostory ve třetím podlaží, kde menší lůžková stanice sousedí s chirurgickou jednotkou intenzivní péče, zatímco interní JIP je v jiné části budovy. „Dalším logickým plánem tak je sloučit ve třetím patře obě jednotky intenzivní péče do jedné multioborové,“ popisuje další záměr Alan Sutnar.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 26.08.2020 10:46



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka