Ve středu startuje letní sezona ve sportovním areálu Ski&Bike Špičák

Letos poprvé až 15. června odstartuje letní sezona v největší horském středisku západočeské Šumavy – Ski&Bike Špičák. Každodenní provoz poběží do 15 září, pak dokonce října o víkendech a svátcích.

Cílená propagace v Plzni

Hned od prvního dne se po rekonstrukci rozjede lanovka na vrchol Špičáku k rozhledně, odkud se již smí vyrazit po turistických trasách k ledovcovým jezerům. K dispozici jsou kompletní tratě bikeparku i nafukovací doskočiště, otevřena je biková škola a všechny provozovny s občerstvením.

Do letošní letní sezony areál investoval řádově 4 miliony Kč (stavba nového trailu v bikeparku, nová kola a elektrokola do půjčovny, revizní oprava převodovky lanové dráhy a další drobná vylepšení)

Důvodem, proč se letní start oproti předchozím létům, kdy se začínalo už májovými svátky a víkendy, bylo zahájení stavby víceúčelové budovy s novou restaurací a dalším zázemím areálu. „Aktuálně jsou po zbourání původních objektů hotovy základy nové budovy a pokračuje se podle harmonogramu (viz foto v příloze). Restauraci a další prostory chceme otevřít před lyžařskou sezonou,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Žádná omezení s výjimkou zákazu vstupu na ohrazené staveniště se na návštěvníky nevztahují. Středisko jen avizuje, že nebude možné vjet a parkovat v prostorách okolo tělocvičny, naproti hlavní kase a pod chatou Blaženka. „Parkovacích míst je ale na našem areálovém parkovišti nebo nedalekých Kaskádách (obě zdarma) dost, takže by to neměl být žádný problém,“ dodává V.Kasík.     

Návštěvníky, mj. kromě vysokého ramena jeřábu na stavbě a pozorování „jak to roste“, v průběhu letošního léta čeká v areálu další novinka. „Již nyní otvíráme první kilometr nové trasy v bikeparku (z celkových tří). Vede z horních partií s napojením na další trasy a celá bude mít charakter nízké (modré) obtížnosti, takže je vhodná i pro začátečníky a rodiny s dětmi,“ uvádí Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák. Další kilometry této trasy pak budou pak přibývat postupně. V celém bikeparku samozřejmě na jaře došlo k opravám a výměnám řady překážek či skoků, takže je tradičně skvěle připraven (viz foto v příloze).

Hned na úvod se také otvírá biková škola „Gravity Academy“ pro všechny, kdo se chtějí zdokonalit nebo naučit jízdu ať na horském nebo enduro či sjezdovém kole. „Potěšil nás zájem. Hned na úvod sezony už máme naplněnu kapacitu školy na první dva týdny,“ pochvaluje si J.Kasík. Děti si mohou užít dětská hřiště a tubbing (jízda na duši) před chatou Blaženka.

Bikeři stejně jako zájemci o elektrokola (celkem 15 kusů) či horská kola mohou využít půjčovnu areálu. Mimo speciálů určených ať už pro downhill nebo jízdu v horském terénu zde mají k dispozici veškeré vybavení včetně přileb nebo chráničů. Servis kol nabízí služby cyklistům ze širokého okolí, kteří budou potřebovat pomoci něco opravit nebo seřídit.

Vlastní ubytovací kapacity (zhruba 60 lůžek v horských chatách Blaženka a Hanička) zatím nejsou na dobu prázdnin vyprodány. „Už od 15.května, kdy jsme letos v létě začínali, jsme ubytovali řadu školních kurzů a škol v přírodě. Oproti předchozím „covidovým“ rokům, kdy nám tyto prostory zely prázdnotou, je to samozřejmě plus,“ sděluje Vladimír Kasík. Letní ubytování je tady vhodné mj. pro sportovní soustředění, k dispozici je sportovní hala vhodná pro míčové hry, aerobic, úpolové sporty.

Kompletní rekonstrukcí včetně repase převodovky prošla po skončení zimní sezony a před startem té letní lanová dráha na vrchol Špičáku (viz foto v příloze). Lanovka, rozhledna, půjčovna a další služby střediska jsou každý den otevřeny od 9,00 do 17 hodin, v pátek a sobotu pak o hodinu déle.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------       

Přehled vybraných letních aktivit a služeb pro návštěvníky Ski&Bike Špičák

Turistické cesty od rozhledny z vrcholu Špičáku k ledovcovým jezerům – Černému a Čertovo, otevřeny od 15. června do 15. září (respektování zásad ochrany přírody v CHKO)

Jedny z nejhezčích turistických tras, na něž lze vyrazit po vystoupání lanovkou na vrchol a absolvování prohlídky okolí z rozhledny (včetně dohledu Alp, s dalekohledem zdarma a panoramatickými mapami). Jejich trasa představuje zhruba čtyřkilometrové výšlapy (na kole se po nich jezdit nesmí) a obě jsou pro letní turistiku opět připravené jako naučné stezky. K Černému jezeru vede přes jedno z hlavních evropských rozvodí (místopisně Rozvodí) Datlíkova stezka, k Čertovu pak Zajícova. Optimální je vyjet lanovkou na vrchol Špičáku a přes mezizastávku na rozhledně se pak po nich vydat k jezerům. 

Bikepark – trasy pro hobby i profi kategorie.

Proslulý špičácký bikepark nabízí 6 hlavních tratí různé náročnosti od hobby až po profi kategorie jezdců. Výuka jízdy, nafukovací doskočiště, dětská hřiště. Více info zde: https://sumava.spicak.cz/cz/sekce/trate-78/

Komentované výlety na elektrokolech s průvodcem.

Pro skupinu cca 10 zájemců, 10 – 50 km výlety po okolí s průvodcem z areálu. Účast i zapůjčení elektrokola se rezervuje v online systému areálu dle nabídky termínů.     

Online nákup úplně všeho už i v létě.

I během letní sezony lze ve Ski&Bike Špičák využít online nákup jízdenek na lanovku, rezervace a platby za zapůjčení kol a dalšího sortimentu z půjčovny včetně pořízení dárkových poukazů.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka