Ve Vstiši postavili místní čápům nový stožár

Tento týden stavěli místní Ve Vstiši u Dobřan spolu s odbornou firmou nový příhradníkový stožár s umělou hnízdní podložkou a přístupovou lávkou pro čápy bílé.

Cílená propagace v Plzni

Provizorní hnízdní podložka na sušku hasičských hadic byla už v havarijním stavu, a tak musela být z jara (2022) před příletem čápů demontována. Nový stožár se však postavit nestihl, a tak čáp, který přilétl ze zimoviště, navíc o měsíc dříve, neměl kde zahnízdit.  "Naštěstí mu Ondřej Peksa s kolegou Josefem Špačkem operativně a velice rychle a doslova po telefonu vyrobili provizorní dřevěnou hnízdní podložku na sedlové střeše stodoly paní MUDr. Bohumily Fegové hned vedle původního sušáku. Čápi novou dřevěnou hnízdní podložku okamžitě obsadili, ale hnízdění bylo ve finále neúspěšné a mláďata čapí pár nevychoval," popisuje šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 

Jelikož však nejde čapí hnízdo jen tak zničit bez náhrady, rozhodla se obec, že postaví stožár jiný. Ve spolupráci s Odborem životního prostředí Plzeňského krajského úřadu a plzeňskou záchrannou stanicí živočichů bylo vytipováno náhradní místo, Karel Makoň s Pavlem Steinbachem svařili a osadili příhradníkový stožár hnízdní podložkou a ve středu ho na náklady obce odborná firma spolu se starostou Ladislavem Hrubým, Ondřejem Peksou a Josefem Špačkem úspěšně postavili. 


"Teď už jen na nový stožár osadit nový hnízdní základ a napodobeninu čapího hnízda, který upleteme a osadíme spolu s místním přírodovědným kroužkem, který vede Ondra," dodává Karel Makoň. 

foto: desop
 


 


  
 
 
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka