Vedení Plzně představilo hlavní témata a projekty do roku 2026

Vedení Plzně představilo hlavní projekty, jimž se bude až do roku 2026 věnovat.

Cílená propagace v Plzni

Zástupci čtyřkoalice ANO 2011, PRO Plzeň, České pirátské strany a STAN chtějí západočeskou metropoli jako moderní, chytrou, zelenou, energeticky šetrnou, kulturní, sportovní, a především přívětivou pro občany. Zaměří se na záchranu kulturního domu Peklo, výstavbu parkovacího domu, archivu i bytů ve Světovaru, stavby sportovních hal na Borech a v Liticích, výstavbu nových bytů, rekonstrukci ústřední knihovny, revitalizaci významných ulic i náměstí, úpravu problémových křižovatek, zkapacitnění okružní křižovatky U Makra i na Belánce, pomoc s realizací části východního okruhu atd. Postarají se o rozvoj i dalších oblastí, tedy bezpečnosti, školství, kultury, sociální, turismu i Smart Cities a podpory podnikání.

„Těší mě, že se nám napříč koalicí podařilo najít shodu na projektech, které považujeme pro rozvoj města Plzně za klíčové. Naši společnou prioritou je investovat do projektů, které Plzeňané pocítí v každodenním životě. Nejedná se jen o velké investice a stavby, ale i o investice do služeb, jako jsou městská hromadná doprava nebo ceny energií. Uděláme maximum pro to, abychom občanům pomohli překonat dnešní dobu, a zároveň dokázali plnohodnotně rozvíjet naše město,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

„Naší prioritou při využívání městských pozemků je výstavba dostupného bydlení. Budeme aktivně pracovat na zástavbě brownfieldů a pokračovat v rozvoji areálu Světovar. Zpracujeme projekty revitalizace nábřeží Mže a Radbuzy, připravíme rekonstrukce Husovy a Tyršovy ulice, Anglického nábřeží, náměstí Milady Horákové, náměstí Míru i Jiráskova náměstí. Postavíme nové parkovací domy a patrová parkoviště, zahájíme rekonstrukci Pekla a budov v areálu DEPO2015,“ přiblížil první náměstek primátora Pavel Bosák (Česká pirátská strana).    

„Chceme spolupracovat s ŘSD na důležitých stavbách snižujících zátěž města tranzitní dopravou,“ uvedl náměstek pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (Starostové a nezávislí). Konkrétně zmínil projekty rozšíření okružní křižovatky U Makra a zkapacitnění křižovatky Belánka, cílem je upravit i další křižovatky s přihlédnutím k bezpečnosti chodců, mj. U Jána, Americké s Mikulášskou nebo na náměstí Milady Horákové. Město zahájí projekční práce a majetkovou přípravu na rozšíření Západního okruhu o zbylé dva jízdní pruhy, chce zkvalitňovat infrastrukturu pro cyklisty a budovat nová parkoviště. V oblasti veřejné dopravy chce město držet komfort, neomezovat četnost spojů ani kapacitu vozů. Už od dubna rozšíří slevy v MHD, u seniorů snížením věkového limitu pro jízdu zdarma ze 70 na 65 let a u studentů rozšířením polovičních jednorázových jízdenek až do 26 let.

„Za naprosto zásadní považuji posílení a stabilizaci městské policie. Zavedeme také systematické vyhodnocování bezpečnosti v jednotlivých částech města a navrhneme opatření tak, aby se zvýšila bezpečnost a aby se Plzeňané cítili bezpečněji. Zpřísníme i podmínky regulace hazardu,“ přiblížil radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

V oblasti školství Plzeň rozšíří počty odborných učeben na školách, podpoří vznik polytechnických center, navýší dle potřeb škol jejich provozní příspěvek, rozšíří a zrekonstruuje školní sportovní areály a rozšíří tak nabídku hřišť pro veřejnost. Podle demografického vývoje pomůže obvodům zvětšit kapacity mateřinek, zkvalitní stravování ve školních jídelnách, finančně podpoří výuku cizích jazyků a mezinárodní výměnné projekty.

V oblasti bytové politiky a sociálního a dostupného bydlení město postaví nové bytové domy, mj. v Zátiší, vybuduje nové objekty pro seniory a mladé rodiny na území Doubravky – Červeného Hrádku, na území Malesic a Křimic, stejně tak i nové nízkoprahové centrum pro osoby bez domova, zrekonstruuje blok Korandovy ulice, zrevitalizuje městské domy v Kotkově, Kalikově, Tylově, Resslově ulici, ve Smetanových sadech a Na Jíkalce. Město bude nadále vytipovávat další lokality vhodné pro bydlení a postupně směřovat k zahájení výstavby.

V oblasti sportu město postaví novou multifunkčních halu na Borech, která splní podmínky pro evropské soutěže a poskytne zázemí házenkářům a futsalistům, připraví i nový areál v Liticích pro baseball, americký fotbal a ragby. Rada bude usilovat o majetkoprávní vyřešení pozemků na takzvané Lopatárně pro vybudování nového moderního sportoviště, pokračovat budou investice do modernizací a rekonstrukcí městských sportovišť, navýší se peníze pro dotační tituly a podpoří tak organizovaný i neorganizovaných sport.

V oblasti kultury a památkové péče město zrevitalizuje ústřední budovu své knihovny, bude usilovat o rozvoj kulturní pestrosti, v rámci provozování a správy městských kulturních zařízení se zaměří na úsporu energií, zajistí bezbariérovost Nového divadla, podpoří Plzeňský kraj v záměru rekonstrukce a adaptace bývalých Městských lázní, připojí se k celostátním aktivitám, jako jsou Rok české hudby 2024 a projekt Smetana200, obnoví památkový fond a podpoří památkovou péči, podpoří rozvoj kulturně – kreativního centra DEPO.

V oblasti Smart Cities a podpory podnikání Plzeň nabídne úřad jako e-shop, tedy výrazně zvýší digitalizaci městem poskytovaných služeb. Oblíbené aplikace (parkování, MHD, Plzni.to, důležité kontakty a další) sloučí do jednoho uživatelsky přívětivého řešení. Využije moderní technologie v dopravě pro zvýšení její plynulosti a bezpečnosti a vytvoří nástroj, který formou webové prezentace poskytne předem informace, kdy, kde a co se bude v Plzni stavět. Rozvine v Česku unikátní systém PINE (Plzeňský Inovační Ekosystém) pro zkvalitnění vzdělávání od mateřských až po vysoké školy, systém propojí s firmami. Spustí projekt masivních instalací fotovoltaických panelů na střechy městských domů.

V oblasti sociální politiky Plzeň udrží kvalitní síť sociálních služeb, zajistí požadovaný nárůst počtu zaměstnanců v přímé obslužné péči v pobytových zařízeních sociálních služeb městského ústavu, podpoří realizaci nových investičních projektů v sociální oblasti a podpoří rozvoj aktivit, které zabrání sociální izolaci seniorů. Dále také podpoří poskytování hospicové a paliativní péče na území města. Věnovat se chce i zajištění zateplení objektů městského ústavu sociálních služeb a dalším projektům.

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALICE

pro vedení města Plzně ve volebním období 2022–2026

My, představitelé koaličních stran ANO 2011, PRO Plzeň, České pirátské strany a Starostů a nezávislých, vstupujeme do funkčního období v mimořádné době nejen pro samosprávu, ale také pro občany města Plzně. Ke správě města Plzně a jeho rozvoji přistupujeme se vší vážností, pokorou a odpovědností za naše rozhodnutí.

Slibujeme, že vyvineme veškeré úsilí, abychom v době energetické krize, vysoké inflace, doznívající pandemie a trvající války na Ukrajině byli pro naše občany oporou. I v situaci, které čelíme, chceme rozvíjet město Plzeň jako město moderní, chytré, zelené, energeticky šetrné, kulturní, sportovní, a především pro občany přívětivé.

Chceme investovat finanční prostředky především do projektů, které budou mít pozitivní a přímý dopad do každodenního života Plzeňanů. Tam, kde to pro město Plzeň a jeho občany dává smysl, budeme naplno usilovat o získání dotačních titulů jak na národní, tak na evropské úrovni.

Budeme naslouchat odborníkům i potřebám samotných občanů. Za důležité vnímáme městské obvody a jejich starosty, pro které budeme věrným, rovnocenným a spolehlivým partnerem. Jako zásadního partnera pro rozvoj města Plzně vnímáme také Plzeňský kraj, se kterým jsme připraveni rozvíjet společné projekty, investice azáměry.

My, zástupci výše uvedené koalice jsme hrdi na město Plzeň a uvědomujeme si, že za jeho vývoj v tomto funkčním období neseme plnou politickou odpovědnost. Slibujeme, že zájmy města Plzně a jeho občanů budeme hájit nejen na komunální, ale také na krajské, národní i evropské úrovni. Slibujeme, že občan pro nás je a vždy bude na prvním místě.

Urbanismus a veřejný prostor

    Připravíme soutěž a vybereme projektanta typového bytového domu, který bude používán při výstavbě dostupného bydlení v určených lokalitách, a zajistíme zpracování kompletní projektové dokumentace.

    Podpoříme další rozvoj Zoologické a botanické zahrady města Plzně a rozšíříme její území.

    Podpoříme záchranné projekty, do kterých je Zoologická a botanická zahrada města Plzně zapojena.

    Budeme pokračovat v revitalizaci lokality Světovar – parkovací dům, archiv, nové objekty pro bydlení.

    Budeme rozvíjet a revitalizovat centrální oblast města v souladu se strategickým plánem a koncepčními dokumenty.

    Při tvorbě veřejných prostor zajistíme jasnou proporci mezi automobilovou a dalšími typy dopravy.

    Dohlédneme na zlepšení klimatických podmínek ve městě a zajistíme dostatek zeleně ve veřejném prostoru.

    Zpracujeme projekty revitalizací nábřeží řek Mže a Radbuzy.

    Budeme pokračovat v přípravě a realizaci revitalizací významných městských tříd, ulic a náměstí, např. Husovy ul., Tyršovy ul., Anglického nábřeží, nám. Milady Horákové, Jiráskova nám., nám. Míru.

    Zpracujeme jasné podmínky pro investory a navrhneme mechanismy developerských kontribucí do městské infrastruktury.

    Budeme aktivně pracovat na zástavbě brownfieldů na území města Plzně.

    V obydlených částech města postavíme pro rezidenty nové parkovací domy a patrová parkoviště.

    Zpracujeme podmínky a podklady pro rozhodnutí o využití Kulturního domu Peklo včetně navazujícího okolí a připravíme zadání pro rekonstrukci (architektonická soutěž). Obnovu objektu zahájíme sanací historického sálu, aby nedocházelo k jeho další degradaci.

    Ve spolupráci s Vodárnou Plzeň budeme rozvíjet vodovodní a kanalizační síť tam, kde dosud chybí. Zrealizujeme projekt vodovodu a kanalizace v Malesicích.

    Budeme pokračovat v projektování a realizaci vodárenských souborů Litice, Ostrá Hůrka, Švabiny a Holý Vrch.

    Společně s Čistou Plzní budeme zefektivňovat systém svozu odpadu a dočišťování sběrných míst tak, aby se v jejich okolí netvořil nepořádek.

  • Posílíme infrastrukturu pro cirkulárn íekonomiku, včetně výstavby střepiště, kompostárny a třídicí linky. Zahájíme projekty rekonstrukcí sběrných dvorů v ulicích Ed. Beneše, Úněšovské, Jateční a Vejprnické.



Bytová politika, sociální a dostupné bydlení

    Dokončíme rekonstrukci bloku Korandova ulice s 39 byty určenými zejména pro mladé, včetně rozšíření a přestavby stávajících prostor MŠ.

    Zrevitalizujeme bytové domy Tylova 51 a 53, čímž zatraktivníme bydlení v celé lokalitě. Zahájíme revitalizaci městského bytového domu v ul. Resslova 13.

    V lokalitě ulic Kotkova a Kalikova zrevitalizujeme čtyři domy, kde budou vybudované byty využity zejména pro mladé a mladé rodiny.

    Zrekonstruujeme bytový dům Smetanovy sady 9 s nebytovými prostory a rovněž bytový dům Na Jíkalce 2.

    Vytipujeme další vhodné lokality pro novou bytovou výstavbu a učiníme postupné kroky k zahájení výstavby.

    Ve vybraných lokalitách provedeme studie proveditelnosti a dle výsledků z nich zpracujeme potřebnou projektovou dokumentaci a následně zahájíme výstavbu bytových domů.

    Budeme pokračovat v systému uzavírání nájemních smluv u bytů ve vlastnictví města Plzně se zaměřením zejména na mladé rodiny, seniory a osoby se zdravotním postižením.

    Za účelem výhodného získání nových městských nájemních bytů budeme na investičních projektech spolupracovat se soukromým sektorem (např. lokalita bývalých kasáren Slovany).

    Budeme dále rozvíjet koncept bydlení s podporou sociálního pracovníka, zejména pro lidi se zdravotním postižením, mladé osoby opouštějící ústavní výchovu a osoby dlouhodobě se nacházející v bytové nouzi, které mají pozitivní motivaci změnit svůj život za využití principů Housing Led a Housing First.

    Budeme pokračovat ve spolupráci s poskytovateli sociálních služeb (Ledovec, NADĚJE, Centrum pobytových a terénních služeb Zbůch) a v rámci možností jim poskytneme nájemní byty za účelem poskytování sociálních služeb.

    Budeme pokračovat v pomoci klíčovým organizacím pro zajištění služeb Plzeňanům, jako jsou např. Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňské městské dopravní podniky, Městská policie Plzeň, Vodárna Plzeň, a to tím, že pro stabilizaci pracovníků či nábor nových poskytneme v rámci možností nájemní  byty.

    Vystavíme nové bytové objekty v lokalitách Zátiší (tzv. rezervní pozemek) a Světovar.

    Vybudujeme nové bytové objekty pro seniory a mladé rodiny na území městských obvodů – Doubravka (Červený Hrádek), Malesice a Křimice.

  • Rozšíříme služby Kontaktního místa pro bydlení.

  • Dokončíme výstavbu rozšíření Domova sv. Františka a novostavby Azylového domu Patronus ve Wenzigově ulici.

    Vybudujeme nová nízkoprahová centra pro osoby bez domova.

    V objektu Diecézní charity Plzeň Cukrovarská 16 dokončíme přestavbu bývalé vrátnice pro účely sociální pomoci.

  • Každý rok budeme vyhlašovat dotační titul zaměřený na realizaci projektů, které napomáhají sociálnímu začleňování. Zároveň finančně podpoříme projekty pouliční medicíny.

Bezpečnost

    Zavedeme systematické vyhodnocování bezpečnosti v jednotlivých částech města a navrhneme opatření, která povedou ke zvýšení bezpečnosti a zvýšení vnímání pocitu bezpečí Plzeňanů.

    S využitím cílené náborové kampaně a zvýšením benefitů personálně posílíme Městskou policii Plzeň a budeme pokračovat v intenzivním rozvoji materiálně-technického vybavení a zdokonalování strážníků. Zajistíme modernizaci služeben MP Plzeň, a to jak z hlediska služeb pro občany, tak i zázemí pro strážníky.

    V souladu s projektem Bezpečná Plzeň posílíme spolupráci Městské policie Plzeň s Policií ČR a budeme vytvářet společná opatření pro zvýšení bezpečnosti ve městě.

    Budeme rozvíjet spolupráci se složkami IZS s cílem podpořit funkční a efektivní integrovaný záchranný systém na vysoké úrovni.

    Zpřísníme podmínky pro regulaci hazardu ve městě

    Podpoříme využití chytrých technologií v oblasti prevence kriminality a rizikového chování s využitím odborných studií a analýz.

  • Rozšíříme místa s úsekovým měřením a detekcí průjezdu na červenou s cílem zvýšit bezpečnost silničního provozu v našem městě.

Oblast dopravy a životního prostředí

    Budeme spolupracovat s ŘSD ČR a SÚS PK na projektové a majetkové přípravě staveb se zájmem města o to, aby bezodkladně bylo zrealizováno zkapacitnění okružní křižovatky Domažlická x Folmavská (U Makra), provedení stavební úpravy a zkapacitnění křižovatky na Belánce. Snahou města je být ŘSD nápomocno i v přípravě a realizaci východní část okruhu, tj. státní silnice č. I/20 v úseku Jasmínová – Rokycanská – Na Roudné a úseků Sukova – Borská a Přemyslova – Karlovarská nastátní silnici č. I/27.

    Připravíme a zrealizujeme stavební úpravy problémových křižovatek a míst tak, aby se staly přívětivější a bezpečnější pro motoristy, chodce i cyklisty. Především: doplnění přechodů pro chodce v křižovatce U Jána; úpravu křižovatky Americká x Mikulášská včetně revitalizace halového podchodu a celého prostranství v okolí Hlavního nádraží; úpravy a doplnění přechodů pro chodce v křižovatce Skvrňanská – Tylova; rekonstrukce náměstí Milady Horákové.

    Ve spolupráci s Plzeňským krajem a SÚS PK budeme rekonstruovat krajské silnice na území města Plzně. Především: úseky Újezd – Červený Hrádek, úsek Tyršův most – Radobyčice, průtah Bílou Horou, úsek Valcha – Lhota a Sušickou ulici.

    Ve spolupráci s Plzeňským krajem a Správou železnic budeme připravovat přestavbu jižní části městského komunikačního okruhu v úseku Klatovská – Zborovská a s tím spojené vyvolané stavby, např. odstranění úrovňového železničního přejezdu v Samaritské ulici.

    Budeme připravovat propojení aleje Svobody s ulicí Na Roudné tak, abychom vytvořili novou trasu pro napojení FN Lochotín na systém veřejné dopravy.

    Budeme snižovat zanedbanost místních komunikací včetně zastávkových zálivů MHD, mostů a lávek na území města.

    Zahájíme projekční práce a majetkovou přípravu pro rozšíření Západního okruhu o zbylé dva jízdní pruhy.

    Rozšíříme parkovací systém založený na smíšených parkovacích zónách, kde parkování je umožněno jak rezidentům, tak i návštěvníkům těchto zón. Především na území Městského obvodu Plzeň 2-Slovany a Městského obvodu Plzeň 3.

    Prosadíme, aby cena rezidenční parkovací karty za případné druhé a další vozidlo stejného vlastníka/provozovatele byla vyšší než za první vozidlo.

    Vybudujeme další parkovací plochy v oblastech s nejvyšším deficitem spolu s revitalizací vybraných ulic a prostranství ve vícepodlažní zástavbě, především sídlišť Bory, Vinice, Skvrňany a Košutka.

    Zahájíme výstavbu nových parkovacích domů, např. u bazénu n aSlovanech, na Borech a na Lochotíně.

    Vybudujeme nové záchytné parkoviště P+R na konečné tramvaje č. 1 v Bolevci a upravíme stávající parkovací plochy P+G a v rámci regulovaného parkování je osadíme závorovým systémem.

    Budeme se zabývat principy elektromobility s cílem vytvořit podmínky pro dobíjení elektromobilů též v rezidenčních oblastech.

    Provedeme stavební úpravu střední části Americké třídy, jejímž výsledkem bude zkvalitnění prostranství, ozelenění ulice a rozšíření chodníků.

    Postupně osadíme další světelně řízené křižovatky systémem preference MHD a dalšími prvky umělé inteligence.

    Ve spolupráci s ŘSD provedeme stavební úpravy na Klatovské třídě v úseku mezi Chodským a Masarykovo náměstím s cílem zajistit větší bezpečnost chodců.

    Omezíme vjezd automobilů do historického centra města, cílem zklidnění dopravy bude především západní strana náměstí Republiky.

    Budeme pokračovat v započaté strategii rozvoje MHD v Plzni rozšiřováním podílu ekologických trakcí na výkonech MHD a udržením kvality vozového parku.

    Objednávky dopravního výkonu PMDP udržíme v závislosti na poptávce a aktuálních potřebách, nepřipustíme snížením objednávky snížení komfortu pro cestující (kapacita vozů, četnost spojů).

    Provedeme rekonstrukci tramvajových tratí, především v ulicích Koterovská, Klatovská, Zbrojnická, Terezie Brzkové, Vejprnická, Skvrňanská, Přemyslova a Lidická.

    V rámci obratiště Košutka vybudujeme odstavné koleje.

    Budeme pokračovat v projektové přípravě prodloužení tramvajové trasy na Vinice.

    Zavedeme MHD zdarma již od věku 65 let a zlevníme věkové kategorii studentů do 26 let jednorázové jízdenky na polovic.

    Rozšiřováním a propojováním stávající sítě cyklostezek a další příslušné infrastruktury umožníme posílení významu cyklodopravy ve městě.

    Zasadíme se o úpravu Klatovské třídy v úseku Chodské nám. – Masarykovo nám. s ohledem na zvýšení bezpečnosti chodců a cestujících na zastávkách MHD, budeme podporovat rozšíření zastávkových ostrůvků a vybudování levého odbočení z Klatovské do Bendovy ulice.

    Zajistíme výstavbu nových lávek pro chodce a cyklisty. Zejmé najde o lávku přes Rokycanskou tř., lávku přes Karlovarskou ul. spojující rekreační oblasti a lávku na soutoku Radbuzy s Úhlavou.

    Vybudujeme ve spolupráci s Plzeňským krajem novou cyklostezku z Plzně do Chrástu v tělese bývalé železniční dráhy.

    Podpoříme budování cyklostojanů a cykloboxů především uškol na území města Plzně, před institucemi a v historickém jádru.

    Vytvoříme podmínky pro uplatnění sdílených služeb typu carsharing, bikesharing a sdílení koloběžek.

    Budeme pokračovat v obnově veřejných prostranství a parkových ploch v Plzni. Prioritou je dokončení 3. etapy obnovy Lochotínského parku, dále úprava parku U Ježíška, Špitálského lesa a vznik nového veřejného „Papírenského“ parku.

    Provedeme revitalizaci okolí požární nádrže v Červeném Hrádku a provedeme rekonstrukci víceúčelové nádrže v Malesicích.

    Zasadíme se o soustavnou kvalitní údržbu a další rozvo jrekreační oblasti boleveckých rybníků. Vytvoříme nový kvalitní občerstvovací bod na hrázi Malého Boleveckého rybníka a postupně zahájíme úpravu okolí pláže „Ostende“.

    Při rekonstrukcích ulic a výstavbě parkovacích ploch budeme klást důraz na vznik nebo obnovu odpovídajících ploch zeleně s důrazem na souvislé stromové aleje. Jedním z těchto projektůbude doplnění stromů do parkovacího pruhu v ulici Zábělská.

    V Plzni vybudujeme první městský holubník.

    Zajistíme vybudování tůní a občasných vodotečí v polesí Valcha a Zábělá a obnovíme tzv. „Klotzův“ rybníček na Košutce. Nový biokoridor vznikne v katastru Litic a bude pokračovat obnova památné aleje Kilometrovka.

    Zajistíme postupnou obnovu dosluhujících dětských hřišť v rekreačních oblastech Homolka, Borský park a České údolí.

    Upravíme okolí Velkého divadla v Plzni – dáme novou podobu terasám nad předprodejem vstupenek.

    Opravíme architektonické prvky u rybníčku a zahradní domek v Luftově zahradě.

    Obnovíme kulturní památku Lesovna Zábělá včetně reprezentační zahrady a ovocného sadu.

    Zrekonstruujeme a znovu uvedeme do provozu fontánu před ZPČ Muzeem v Plzni.

    Opravíme kaple sv. Šimona a Judy v Červeném Hrádku a sv.Antonína Paduánského na návsi v Černicích a sv. Anny v Černicích.

  • Provedeme úpravy v Mlýnské strouze – opěrné zdi, schodištěa mostek.

Školství

    Podle potřeb rozšíříme počty odborných učeben na školách a podpoříme vznik polytechnických center ve spádových oblastech škol.

    Při rekonstrukcích školních budov budeme klást důraz na zkapacitnění i hospodárnost objektu (FTV, zateplení, rekuperace a podpora zelených střech a aplikace energeticky úsporných opatření).

    Navýšíme provozní příspěvek základních škol zřizovaných městem dle jejich individuálních potřeb.

    Rozšíříme a zrekonstruujeme školní sportovní areály a rozšíříme nabídku otevřených hřišť pro veřejnost.

    Zajistíme městským školám obnovu a rozšíření IT vybavení v souladu se změnou RVP a rozšířením robotiky a informatiky. Podpoříme rozšíření virtuální reality do škol a elektronizaci administrativních procesů ve školách.

    Podpoříme vzdělávání pedagogů MŠ i ZŠ v oblasti IT dovedností.

    Provedeme další etapu bezpečnostních auditů škol a budeme realizovat následná opatření včetně rozšíření docházkových systémů.

    Podle demografického vývoje pomůžeme městským obvodům rozšířit kapacity mateřských škol.

    Vytvoříme podmínky pro spolupráci škol zajišťujících povinnou školní docházku s dalšími subjekty (Centrum robotiky, Krašovská aktivity centrum, Techmania Science Center apod.).

    Zajistíme fungování městského žákovského parlamentu a jednotlivých školních parlamentů jako prvku demokratické a otevřené komunikace a spolupráce v rámci projektu MAP IV.

    Budeme motivovat děti a mládež k volbě technických, zdravotních a sociálních oborů.

    Podpoříme specializaci základních škol, např. v oblasti nabídky sportovních, kulturních, volnočasových aktivit a podpory nadání.

    Finančně podpoříme výuku cizích jazyků na základních školách a mezinárodní výměnné projekty. Podpoříme rozšíření tříd s výukou v cizím jazyce.

    Podpoříme základní školy ve výuce mediální, finanční a informační gramotnosti, ve výuce moderních dějin a v projektech upevňujících hodnoty svobody a demokracie, ale i vztahu k životnímu prostředí.

    Zkvalitníme stravování dětí ve školních jídelnách (dovybavení kuchyní, proškolování kuchařek v moderních metodách úpravy potravin).

    Podpoříme žáky a děti z nepodnětného prostředí při docházce do škol a zajištění školního stravování.

    Podpoříme rozvoj a činnost vzdělávacích projektů v Techmania Science Center.

  • Prostřednictvím SIT zrekonstruujeme LAN sítě v MŠ a budeme participovat na dokončení LAN sítí v ZŠ ve vazbě na rekonstrukce, nástavby a přístavby školních budov.

Sociální politika

    Udržíme kvalitní síť sociálních služeb.

    Zajistíme požadovaný nárůst limitovaného počtu zaměstnanců v přímé obslužné péči v pobytových zařízeních sociálních služeb Městského ústavu sociálních služeb města Plzně.

    V Dětském centru Plzeň zaměříme svoji činnost na pomoc rodinám dětí se zdravotním postižením, chronicky nemocným adětem vyžadujícím paliativní péči formou péče lůžkové dlouhodobé, následné, odlehčovací, péče ambulantní a péče ve vlastním sociálním prostředí.

    Budeme podporovat rozvoj sociálních služeb na území statutárního města Plzně, včetně podpory realizace nových investičních projektů v sociální oblasti (polyfunkční důmpro seniory v obvodě Plzeň 2 – Slovany, denní stacionář pro osoby s postižením a pobytového zařízení pro osoby s těžkou poruchou chování a pro osoby s poruchou autistického spektra).

    V oblasti aktivního života seniorů vytvoříme prostředí pro rozvoj aktivit zabraňujících sociální izolaci seniorů.

    Ve spolupráci s Plzeňským krajem, potažmo s MPSV a na základě vývoje demografické křivky zajistíme analýzu vedoucí k rozšíření krajské sítě sociální služeb.

    V rámci energetických úspor a s využitím příslušných dotačních titulů zajistíme zateplování objektů MÚSS.

    Podpoříme poskytování hospicové a paliativní péče na území statutárního města Plzně.

    Podpoříme zvýšení dostupnosti psychosociální podpory pro občany města (zřízení Zelené linky pro podporu nejen seniorů a ohrožených osob, podpora komunitního pracovníka – rady,předání dalším odborníkům).

    Ve spolupráci s Úřadem práce ČR podpoříme lepší uplatnění osob se zdravotním postižením na trhu práce.

    Zajistíme intenzivnější propojení mezi studenty vysokých, vyšších a středních odborných škol zaměřených na sociálnípráci a statutárním městem Plzní pro předání praktických zkušeností, např. formou studijních stáží na OSS MMP.

  • Navážeme spolupráci s Katedrou sociologie Fakulty filozofické ZČU, obor Sociální práce.

Sport a volný čas

    Navýšíme finanční alokace dotačních titulů a podpoříme plzeňský organizovaný i neorganizovaný sport, rekonstrukci areálů sportovních spolků na území města.

    Podpoříme spolkovou a volnočasovou činnost subjektů, které se starají o mládež a děti.

    Připravíme realizaci nového bazénu v Plzni na Borských polích a zrevidujeme existující projekt rozšíření plaveckého areálu v Plzni na Slovanech včetně možné výstavby nafukovací haly nad venkovním bazénem.

    Postavíme novou multifunkční sportovní halu, která bude splňovat podmínky pro evropské soutěže. Zázemí zde budou mít např. házená a futsal.

    Zpracujeme prověřovací studii a projektovou dokumentaci na nový sportovní areál v Liticích pro sporty jako jsou baseball, americký fotbal či ragby.

    Budeme nadále investovat do modernizace a rekonstrukce městských sportovišť.

    Budeme usilovat o majetkoprávní vyřešení pozemků na Lopatárně pro vybudování nového moderního sportoviště.

    Budeme vzdělávat trenéry, rodiče a širší veřejnost v oblasti sportu a moderních přístupů.

    Podpoříme talentovanou mládež prostřednictvím sportovníchakademií a plzeňských tréninkových center.

    Budeme apelovat na zdravý pohyb občanů města Plzně a rozvíjet ochrannou známku „Plzeň žije zdravě“.

  • Pravidelně uspořádáme sportovní akce pro rodiny s dětmiči seniory jako Sportmanie Plzeň, nebo plavecký přebor seniorů.

Turismus

    Zpracujeme strategii rozvoje cestovního ruchu města Plzně.

    Budeme pokračovat v projektu rekonstrukce domu na Klatovskétřídě 19 – Patton Memorial Pilsen a zhodnotíme chátrající Loosův interiér.

    Budeme dále rozvíjet produkt Adolf Loos Plzeň.

    Zaktualizujeme městský informační a orientační systém v centrální oblasti Plzně a doplníme jej o nové informační prvky pro turisty.

    Zajistíme výměnu nosičů orientačních map za designově lepší řešení, které vhodně doplní informační systém.

    Podpoříme pořádání národních a mezinárodních akcí, kterémají pozitivní dopad na návštěvnost Plzně a obsazenost ubytovacích kapacit.

    Zřídíme photo spot.

  • Budeme spolupracovat s partnerskými městy napříč resorty.

Smart Cities a podpora podnikání

    Úřad jako e-shop – výrazně zvýšíme digitalizaci městem poskytovaných služeb pro občany/podnikatele. Chceme, aby Plzeňané stále více věcí, které řeší s městem, mohli vyřizovat bez nutnosti návštěvy úřadu.

    Dnešní oblíbené aplikace (parkování, MHD, nahlašování závad, důležité kontakty a další) sloučíme do jednoho uživatelsky přívětivého řešení – vše důležité na jednom místě.

    Naši senioři se nemusí digitalizace bát, pro ně zachováme vyhovující postupy.

    Výrazně více využijeme moderní technologie v dopravě pro zvýšení její plynulosti a bezpečnosti. Zároveň tyto nové technologie využijeme pro zajištění preference přednostního průjezdu složek IZS městem tak, aby v případě potřeby u občanů potřebujících pomoc byli záchranka, policie, hasiči co nejdříve.

    Vytvoříme nástroj, který formou webové prezentace poskytne dostatečně dopředu informace, kdy, kde a co se bude v Plzni stavět. Data využijeme pro modelování dopravních uzavírek a omezení s cílem minimalizovat dopravní zácpy.

    Budeme implementovat tzv. smart řešení v rámci řízení dopravy stejně, jako je to nyní na pilotním projektu v Plaské ulici.

    Dobrou budoucnost našeho města, ve kterém žijí naše děti, vidíme v kvalitě jejich vzdělávání. Rozvineme v Česku unikátní systém PINE (Plzeňský Inovační Ekosystém), s jehož pomocí zkvalitníme vzdělávání počínaje mateřskými školami přes základní, střední a vysoké školy v našem městě. Tento vzdělávací systém propojíme s místními firmami, čímž zajistíme kvalitní a dobře placenou práci pro naše děti.

    Využijeme moderní technologie pro měření kvality ovzduší, hluku, teplotního komfortu v letních měsících, podílu městské zeleně na zastavěné ploše. Získaná data využijeme pro realizaci opatření, do kterých vás zapojíme jako řešitele provýrazné zlepšení kvality života v našem městě.

    Nasadíme nejmodernější technologie, které nám v kombinaci sprací městské policie a státní policie pomohou zvýšit bezpečnost v našem městě. Budeme schopni rozpoznat ohrožení a vyslat pomoc rychleji než dosud.

    Vybudujeme v Plzni Mobility Innovation HUB. Přinese nová inovativní řešení do dopravy, zvýší její plynulost,bezpečnost a připraví nás na mobilitu zítřka.

    Rozvineme témata, jako jsou elektromobilita, abychom byli připraveni na její nástup, zejména vytvořením strategie dobíjecích stanic.

    Spustíme projekt masivních instalací fotovoltaických panelů na střechy domů v majetku města, které to technicky umožňují, a docílíme posílení energetické soběstačnosti města a úspor na nákladech na energie.

    Podpoříme zejména v rovině informační komunitní sdílenou energetiku a pomůžeme spustit občanům pilotní projekt v této oblasti s cílem motivovat ostatní k tomuto kroku.

    Využijeme město jako živou laboratoř dat. Uvolníme městská data pro studenty, firmy, organizace s cíli podnítit zkvalitnění života, a představit Plzeň jako atraktivní místok podnikání.

    V kapitole školství již zmíněný ekosystém PINE využijeme pro přípravu kvalitně vzdělaných zaměstnanců pro firmy v Plzni a regionu a vznik nových inovativních firem.

  • Ekosystém PINE je cesta, jak odejít od montoven k firmám, které Plzni a jejím občanům přinesou dobrou budoucnost a prosperitu. PINE je cesta, jak z Plzně udělat atraktivní adresu k životu a podnikání.

Kultura a památková péče

    Budeme usilovat o rozvoj kulturní pestrosti našeho města.

    Organizace zřizované, založené a spoluzaložené městem v oblasti kultury vnímáme jako klíčovou páteřní osu kultury našeho města a budeme pracovat na jejím dalším rozvoji.

    V rámci provozování a správy městských kulturních zařízení se zaměříme na úsporu energií s důrazem na environmentální a energetický management.

    Připravujeme vybudování bezbariérovosti a zlepšení přístupu do spodní části hlediště v budově Nového divadla.

    V rámci výzvy ITI Strategie Plzeňské aglomerace zrevitalizujeme ústřední budovu Knihovny města Plzně v centru města (Bedřicha Smetany 13).

    Zajistíme další cyklus víceletého financování oblasti kultury a podpory významných kulturních subjektů a festivalů formou čtyřletých dotací pro nezřizovaný kulturní sektor na období 2024–2027.

    V rámci dostupnosti kultury pro všechny občany podpoříme umění a kulturu ve veřejném prostoru

    V rámci revitalizace centrální oblasti podpoříme Plzeňský kraj v záměru rekonstrukce a adaptace bývalých Městských lázní.

    Ve spolupráci s Plzeňským krajem podpoříme mapování a rozvoj kulturního a kreativního odvětví ve městě a budeme spolupracovat na vzniku plánované regionální strategie rozvoje kulturního a kreativního odvětví.

    Nezapomínáme na významná kulturní výročí, která pravidelně připomínáme v rámci akcí a připojíme se též k celostátním aktivitám v oblasti kultury, např. Roku české hudby 2024 a projektu Smetana200.

    Každoročně oceníme v rámci Umělecké ceny města Plzně významné osobnosti a instituce.

    Podpoříme projekty zaměřené na podporu umění a kreativně vzdělávacích programů pro děti a mládež a zaměříme se na výchovu mladého diváka.

    V rámci systému podpory současného výtvarného umění budeme pokračovat v budování kolekce Artotéky města Plzně.

    Budeme obnovovat památkový fond a podporovat památkovou péči na území celého města.

  • Budeme podporovat rozvoj kulturně – kreativního centra DEPO.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.03.2023 12:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka