Veletrh práce v Plzni navštívily dvě tisícovky lidí

Osmý ročník Veletrhu práce a vzdělávání proběhl ve středu 29. ledna 2020 v plzeňské sportovní hale TJ Lokomotiva.

Cílená propagace v Plzni

Vystavovaly čtyři desítky zaměstnavatelů, kteří nabídli několik set pracovních pozic. Celodenní doprovodný program zahrnoval přednášky, poradny i služby. Vstup na akci byl zdarma.

Již před desátou se před hlavním vstupem hromadily návštěvníci, zejména dopolední zájem návštěvníků překvapil i samotné organizátory. "I přesto, že nezaměstnanost v kraji se pohybuje kolem 2 %, přišlo více než 2000 zájemců o práci nebo osobní rozvoj. Díky tomu se na některé poradny stála i fronta," sdělila Jana Brabcová, jednatelka společnosti Grafia, která veletrh organizovala.

Permanentně plná byla diagnostika zrakové kondice i image brýlová poradna. Velký zájem byl i o nově zařazené měření tlaku a ukázky první pomoci. Tradičně se návštěvníci přišli poradit se svými životopisy a konzultovali své profesní předpoklady či možnosti výdělku. Nabito bylo i u pracovního právníka či v poradně duševního zdraví.

Heslem organizátorů bylo "I když práci nehledáte, přijít se vyplatí." Řada návštěvníků si počkala na slosování anket o ceny vystavujících podniků. Vyhrát mohli nejen klasické dárkové předměty, jako jsou flash disky, knihy, diáře, deštníky, tašky, ale například také uzeniny.

Nové prostředí v TJ Lokomotiva ocenila většina vystavujících, ať už více prostoru, zázemí či parkovací možnosti. Většina personalistů si odnášela několik desítek životopisů či kontaktů na zájemce o práci, někteří se dokonce na místě dohodli o nástupu. To byl i případ plzeňské Domovinky, která vede stacionář pro seniory. "Byla jsem se osobně podívat a zájem byl opravdu obrovský. Myslím si, že zvolili výborné prostory a rozložení firem v těchto prostorech. Organizace celé akce na jedničku, určitě to nic snadného nebylo. Za nás hlásím 3 nové posily! Moc děkuji za možnost tam být," říká Bohumila Hajšmanová, ředitelka Domovinky. "Letos je to mnohem živější, máme kolem třiceti vyplněných dotazníků, potvrdila Veronika Staňková, personalistka Drůbežářského závodu Klatovy, který na veletrhu vystavuje každoročně.

Patrně nejmenší zájem o práci naopak zaznamenaly stavební firmy, které se s nedostatkem pracovníků potýkají už léta. Zástupci konstatovali, že návštěvníci se spíše zajímali o práci ve výrobních podnicích.

Již jedenáctým rokem Grafia předala ocenění podnikům přátelským rodině Mamma /Parent Friendly. Touto cenou se organizátoři snaží podpořit podniky, které pro své zaměstnance vytvářejí podmínky přátelské rodině, a inspirovat tak ostatní. Ceny předala Jana Brabcová za organizátora Grafia, Ivana Šatrová za krajskou pobočku ÚP v Plzni a Vlastimil Šec, místostarosta UMO3. Poslední jmenovaný také prozradil, že jako otec rodiny se čtyřmi dětmi velmi podporuje vstřícné podmínky pro sladění rodinného a pracovního života ve firmách i na pracovišti a poukázal na to, že i na úřadech se začíná prostředí pro zaměstnance v tomto směru lepšit. Nevyloučil, že se i úřady o ocenění začnou hlásit.

Cenu za rok 2019 převzali zástupci těchto podniků:
ADP Employer Services Česká republika, a.s., KONTRON ECT DESIGN s.r.o., Schneider Electric, a.s. a Shape Corp. Czech Republic, s.r.o.  Tyto podniky tak mohou značku Mamma /Parent Friendly užívat po dobu 3 let na svých náborových materiálech a dát tak signál rodičům, že v jejich podniku jsou vítáni.

Mezi vystavujícími byly také vzdělávací instituce a školy, které nabízely profesní vzdělávání - Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Plzeň, Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnosprávních studií, s.r.o., Gymnázium a Střední odborná škola Rokycany a Západočeská univerzita v Plzni.

Sekce vzdělávání Grafia pak nabídla rekvalifikace pro zaměstnance i nezaměstnané, firemní vzdělávání i projekty podpořené Evropským sociálním fondem, ve kterých zájemci mohou získat ucelené profesní či jazykové vzdělání zdarma. Do projektů se mohou hlásit i maminky na rodičovské dovolené, zájemci o práci či lidé s různými zdravotními omezeními. Pomoc je nabídnuta i rodičům dětí do 15 let, zvláštní pozornost je věnována lidem do 25 a nad 50 let. "Umíme nejen vzdělávat, ale také pomůžeme sehnat tu správnou práci či zkrácený úvazek," sdělila Alena Hanušová, koordinátorka projektu S jazyky za prací v Plzni a okolí.

Nově se mohou hlásit i studenti posledních ročníků učilišť a středních či vysokých škol, kteří se chtějí dobře připravit na svou pracovní dráhu. V projektu Moje budoucnost mohou v rámci připravovaného letního campu získat dovednosti pro pracovní pohovor, trénovat  sebeprezentaci, ale také lépe porozumět svým potřebám či možnostem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
31.01.2020 07:03



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka