Ventill z plzeňského pivovaru Proud je nově bez lepku

Světlý český ležák Ventill, nejprodávanější pivo ze stálé nabídky experimentálního plzeňského pivovaru Proud, je nově bez lepku. Nahradil původní Ventill, jeho plná a příjemně hořká chuť, kterou si zákazníci oblíbili, se nezměnila.

Cílená propagace v Plzni

„Impulsem k vytvoření Ventillu bez lepku pro nás byla poptávka spotřebitelů. Chtěli jsme mít pivo bez lepku ve stálé nabídce, nezůstat jen u limitované várky. Ventill vaříme od počátku našeho pivovaru a rozhodli jsme se jej dělat tak, aby chutnal milovníkům ležáků jako dosud, ale aby si ho mohli dát i lidé, kteří lepek z nějakého důvodu ze své stravy vyřazují či se jej snaží omezovat. A to se nám po dlouhodobém, intenzivním testování povedlo,“ konstatuje  ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

Lepek neboli gluten je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, jejíž konzumace pro řadu spotřebitelů představuje zdravotní komplikace.   Z nového Ventillu bez lepku je lepek odstraněn v průběhu výrobního procesu použitím enzymu, který štěpí bílkovinný komplex glutenu na neškodné bílkoviny. Jinak je uvařen stejně jako původní Ventill – tedy z kvalitní vody, ječného sladu ze sladovny Plzeňského Prazdroje a českého chmele. Ventill bez lepku splňuje legislativní limit pro danou kategorii potravin (obsah lepku do 20 mg/kg), prošel externím auditem i certifikací. Chuť a objem alkoholu (4,8 %) se nezměnily. Světlý český ležák Ventill z pivovaru Proud, nyní bez lepku, je v prodeji ve skleněných lahvích o objemu 330 ml a v 500ml plechovkách.

O pivovaru Proud

První várka piva byla v plzeňském experimentálním pivovaru Proud uvařena 29. 9. 2020. Do konce roku 2022 Proud uvedl na trh přes 30 různých piv. Základní portfolio tvoří: TheMže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14, Veer – West Coast IPA 14 a nealkoholické pivo Proovan. Sortiment doplňují sezónní speciály, limitované edice piv či oblíbená řada Barrel Aged (piva stařená v dubových sudech po whisky či víně). Mezi oceněními z prestižních pivovarských soutěží, která Proud získal, je například 2. a 3. místo v kategorii speciály – svrchně kvašená piva         v soutěži Zlatý pohár Special Pivex 2023. Piva z Proudu jsou v prodeji v eshopu, na Rohlík.cz a Košík.cz, ve vybraných prodejnách Albert v Plzni, Praze a Brně, v pivotékách a ochutnávkových pivnicích po celé republice i na akcích či festivalech. Aktuální informace na webu pivovaru v sekci Kam na pivo.

Proud sídlí v Plzni, v bývalé elektrárně na soutoku řek Mže a Radbuzy. Pivovar je součástí Plzeňského Prazdroje, ovšem v nejvyšší možné míře působí samostatně a nezávisle. Návštěvníkům je přístupný v rámci komentovaných prohlídek spojených s ochutnávkou.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.08.2023 14:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka