Vesnicí roku je Chodová Planá, další obce čekají na ocenění

Po loňském vítězi soutěže Vesnice roku Plzeňského kraje Kařezu (na snímku) se pro rok 2023 vítězem stal městys Chodová Planá, který bude také hostit srpnové vyhlášení krajského kola soutěže.

Cílená propagace v Plzni

Tam budou také zveřejněna ostatní ocenění. Chodová Planá postupuje do celostátního kola, které bude znát vítěze 16. září. Plzeňský kraj se v letošním ročníku může pyšnit největším počtem přihlášených obcí do soutěže.

„Jsou to právě malé obce, které jsou pomyslnou duší celého kraje i přesto, že metropolí je Plzeň. Život v malých vesnicích plyne zcela jinak a považuji za důležité, abychom si právě činnosti lidí v malých obcích vážili a prostřednictvím takové soutěže mohli to, co dělají a jak žijí také představit ostatním,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Plzeňský kraj má v letošním roce nejvyšší počet přihlášených obcí ze všech krajů ČR, a to je celkem 20 soutěžících. „Městys Chodová Planá se přihlásil letos poprvé a hned se mu podařilo získat vítězství. To svědčí o kvalitě života v obci a především o lidech, kteří v ní žijí,“ konstatuje náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí Petr Vanka.

Krajská hodnotitelská komise během dvouhodinové prezentace obce zavítala např. do místní knihovny, mateřské školy, nově vybudované tělocvičny, sportovního areálu, k cyklostezce, novým seniorským bytům, do hasičské zbrojnice, do nové obytné zóny, areálu společnosti Chodovka, a.s, která se stará o údržbu zeleně v městysi, na hřbitov, který prochází revitalizací zeleně. Návštěva komise končila před rodinným pivovarem Chodovar, kde komisi přivítal nejen pan Plevka, člen rodiny majitelů pivovaru, ale dále i všichni starostové městyse, kteří tuto funkci vykonávali od roku 1990. Podpořit městys v soutěži přijeli i starosta a bývalý starosta německé partnerské obce Störnstein.

Ocenění Vesnice roku je uděleno za celkový vyvážený kontinuální rozvoj a přístup obce k posuzovaným oblastem v rámci soutěže. „V městysi působí celá řada kulturních a sportovních spolků. Hodnotitele zaujala ucelená koncepce rozvoje městyse ve všech posuzovaných oblastech, zejména kultura, sport, zapojování SMART prvků, péče o děti a mládež, mezigenerační pospolitost, zahraniční spolupráce s partnerskou obcí Störnstein, spolupráce s místními podnikateli, důraz na místní historické tradice a péči o kulturní dědictví,“ doplňuje náměstek hejtmana Petr Vanka s tím, že vítěz krajského kola je nyní oficiálně známý, ostatní ocenění ale budou zveřejněna až na slavnostním vyhlášení výsledků 12. srpna 2023 v Chodové Plané.

O soutěži

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku 1995. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.

Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech – krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice. Tuto soutěž vyhlašuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische Arbeitsgeselschaft Landentwicklung und Dorferneuerung ARGE) ve dvouletém intervalu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka