Rabí, Velhartice, Kašperk. Víkend patří Dnům šumavského trojhradí

Šumavské trojhradí, to je vzájemná spolupráce tří hradů na úpatí Šumavy, které tvoří pomyslný trojúhelník kolem města Sušice.

Cílená propagace v Plzni

I v letošním roce zavlaje na Velharticích, Rabí a na Kašperku prapor trojhradí se třemi spojenými štíty.

Základní filozofií spolupráce dvou bývalých šlechtických a jednoho královského hradu je společná příprava rozšířenější a kvalitnější nabídky pro turisty v podobě zážitku, programu či služby. To je jedním z důvodů, proč aktivity této spolupráce probíhají zpravidla mimo hlavní část turistické sezóny, kdy je možné lépe vnímat atmosféru těchto výjimečných míst, navštívit prohlídku v menších skupinkách, nečekat na občerstvení a nepadat pod náporem tropických veder.

PROMĚNY HRADU
Tématem letošních jarních Dnů Šumavského trojhradí jsou v sobotu a v nedwěli 13. a 14. června proměny hradu. Tyto tři majestátní gotické hrady, které nástupem novověku postupně ztratily svůj význam a upadaly v nevýznamnost, zažívaly v posledních desetiletích horečnou stavební činnost a rozvoj. Dočkaly se zásadních oprav a rekonstrukcí, aby byla zachována jejich vypovídající hodnota, a také, aby bylo možno tato, kdysi mocně opevněná sídla, zpřístupnit veřejnosti.  Dnes patří hrady Šumavského trojhradí k nejvýznamnějším turistickým cílům západních a jihozápadních Čech.
A právě takovými relativně novodobými příběhy provedou návštěvníky na všech třech hradech připravované výstavy a speciálně zaměřené prohlídky. Výstavy využijí srovnání historických černobílých fotografií se současnými barevnými snímky.

VELHARTICE
Tematické prohlídky k proměnám hradu Velhartice povede průvodce nadmíru povolaný. Bude jím emeritní kastelán Petr Mejstřík, který se aktivně podílel na všech „proměnách“ hradu Velhartice za posledních 30 let. Petr Mejstřík předal před několika měsíci hrad svému nástupci, kterým se stal jeho syn Matěj, jako vzorně udržovaný památkový areál. Speciální prohlídky navíc doplní v místech obnovy snímky zachycující stav před rekonstrukcí.

Hned následující víkend, od 20. 6. t. r. bude v prostorách hradního pivovaru připravena tematická výstava k proměnám hradu Velhartice, tj. porovnání dnes už historických snímků hradu před rekonstrukcí a současné podoby hradu, zachycené specialistou na fotografování památek Radovanem Koderou.

RABÍ
Na hradě Rabí, na naší největší hradní zřícenině, je v konírně na hradním nádvoří připravena výstava „Více než tisíc slov“. Návštěvníci budou moci sledovat proměny hradu Rabí z různých úhlů pohledu a v rozmanitých souvislostech. Každá fotografie má svůj příběh. Historické snímky posloužily jako předloha pro pohlednice, jiné vznikaly průběžně při velkých opravách, další jsou momentkami z výletu. Aurory současných snímků jsou vnímaví a všímaví zaměstnanci i profesionální umělci.
Obrazový příběh o proměnách hradu Rabí je zasazen přímo do jeho prohlídky. Dlouholetí, znalí a zapálení průvodci nejprve pohovoří o proměnách rabského hradu od středověku až do sklonku „dlouhého“ 19. století. Druhá část bude směřovat k proměnám a opravám hradního komplexu v posledních sto dvaceti letech, lépe řečeno půjde o komentovanou prohlídku výstavy „Víc než tisíc slov“. Závěr bude vyhrazen bližší i vzdálenější budoucnosti a návštěvníkům přiblížíme své plány a záměry, neboť hrad Rabí se proměňuje stále a jeho vývoj není ukončen.

KAŠPERK
Na Kašperku bude výstava k uskutečněným i neuskutečněným proměnám našeho nejvýše položeného královské hradu ke zhlédnutí v prostorách dřevěného víceúčelového objektu na nádvoří hradu. Vedle srovnání historických a současných fotografií budou vystaveny projektové dokumentace a záměry, které se neuskutečnily, což nám mj. dokládá, že jakýmkoli stavebním počinům předcházela dlouhá diskuze i to, že se priority památkové péče za poslední desetiletí vyvíjely.  

Na Kašperku jsou rovněž připraveny komentované prohlídky zaměřené na stavební obnovu hradu, které povede dlouholetý průvodce a redaktor Českého rozhlasu Martin Karlík. Sobotní vernisáž výstavu „Proměny hradu“ doprovodí historická hudba, po celý víkend bude na hradním nádvoří možno navštívit ležení spolku oživené historie, Družina urozeného pána Hynka Krušiny z Lichtenburka, jež představí reálie druhé poloviny 14. století.

LOKÁLNÍ PRODUKTY
Projekt Šumavské trojhradí při svých aktivitách poskytuje příležitost a pro prodej či prezentaci kvalitních regionálních produktů.
Restaurace U hradního sládka v unikátních prostorách hradního pivovaru na Velharticích nabízí výhodná menu připravované z produkce místních farmářů, pivní speciál z Kašperskohorského pivovaru, hovězí maso pak pochází z místní farmy Zelený z Drouhavče. V Cafe jak z praku to je káva z pražírny v Nuzerově, či pekařské výrobky z vyhlášeného pekařství Rendl ze Sušice.
V občerstvení hradu Kašperk bude na čepu speciálně uvařené desetistupňové pivo Kašperskohorského pivovaru nazvané Šplhavec. Návštěvníci Kašperku si mohou pobyt na hradě zpříjemnit i ochutnáním kávy z kašperskohorské pražírny Rosta Kafé nebo dobrotami z pekařství Rendl ze Sušice.

Ve skutečnosti toho však čeká na návštěvníky hradů Velhartice, Rabí a Kašperk daleko více. Připraveny budou i standardní prohlídkové okruhy o historii a stavebním vývoji hradu či další občerstvení přímo v areálu unikátních středověkých památek či v jejich bezprostředním okolí.
Projekt Šumavské trojhradí se těší opakované marketingové a finanční podpoře Plzeňského kraje.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka