Víkendové Letem světem s venkovem: kultura a exotika v Nečtinech

Již po páté se v regionálním muzeu Nečtiny na severu Plzeňska bude konat cestovatelský festival Letem světem.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý sobotní program a nedělní vycházky za poznáním po okolí Nečtin. Festival uvítá návštěvníky v sobotu 26. května ve 13 hodin slavnostním zahájením.  Letošní rok bude naplněn cestopisnými fotoprojekcemi, praktickými semináři, hudbou, výstavami, exotickými pokrmy či artefakty z cest.

„Na letošním festivalu společně ‚zaletíme‘ například do Bhútánu, do Iráku, Ugandy a budeme cestovat také po zemích půlnočního slunce,“ představuje program festivalu jeho hlavní organizátor festivalu Štěpán Pastula. „Pozvali jsme zajímavé hosty, kteří připraví kreativní semináře pro malé i velké, ukázky šamanismu, masážních technik, tance i hudby,“ dodává Pastula, který bude vést navíc vlastní seminář zaměřený na cestovní koučink.

Festival zahájí cestovatelé Lucie Dobřenská a Pavel Stejskal, kteří povypráví o cestování po rovníkových oblastech Afriky. Přednáška o Ugandě nás zavede do srdce černé Afriky. Zajímavým dobrodruhem, který se na festivalu představí, je cestovatel, fotograf a malíř Jan Dolejš.  "Bhútán nás přitahoval mimo jiné tím, že je to jedna z posledních opravdu autentických zemí, jíž se globalizace dosud vyhýbala a dodnes měří ekonomickou úspěšnost podle "Hrubého národního štěstí," nad čímž užasnul celý svět, který sám sebe do té doby považoval za pokrokový.“ Kromě přednášky představí Jan Dolejš také svou etnografickou rekonstrukci v obrazech nazvanou Indiáni obou Amerik.

Lenka Hrabalová přinese na festival vůni dálek Blízkého východu. Se svou přednáškou Irák, jak ho neznáte, přiblíží tento kraj bez cenzury. Její odvaze a dobrodružným cestám může konkurovat snad jen vyprávění a fotografie Zdeňka Vacka, který nás přenese do Zemí půlnočního slunce a přiblíží nám cestováním po oblastech švédské a finské tundry, norských fjordech a Lofotských ostrovech.

Speciálním festivalovým hostem je Karolína Alvarez a její seminář sufijského cvičení a šamanských technik. „Svět se okolo vás točí a jediný pevný bod je vaše nitro. Když se celý svět točí, tak uvnitř vzniká ticho a meditace,“ přibližuje tuto sufijskou techniku víření Karolína. Tyto a další techniky, inspirované šamanskými kulturami napříč naší planetou, nám Karolína Alvarez představí v průběhu festivalu.

Netradiční přednášku, zaměřenou na využití cestování pro osobní rozvoj a růst, představí Štěpán Pastula. „Projdeme jednotlivé fáze cestovatelského procesu od rozhodnutí, k cestě, přes její realizaci až k návratům. Návštěvník se dozví, jak překonávat překážky. Projdeme cestu krajem vnějším i vnitřním. Cílem je, aby si návštěvníci odnesli nejen chuť a motivaci ke zvýšení hladiny 'cestosteronu' v krvi, ale též poznatky o cestování a koučovacích technikách, které sami mohou využít na svých cestách, ale i v každodenním životě,“ říká Pastula, který se oblastí cestovního koučinku intenzivně věnuje několik let.

„Festival Letem světem, který opět probíhá za podpory Plzeňského kraje, si rozhodně nenechte ujít,“ zve pořadatelský tým. „V průběhu dne je připraveno exotické jídlo a pití. Můžete se zde naučit vyrábět jednoduchou obuv, hrát na specifické nástroje, seznámit se s tvořením origami nebo si jen tak odpočnout při malování mandal," přibližují další program organizátoři.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka