Viktorka slaví 110 let: odhalila desky a otevřela stezku

Viktoria Plzeň slaví 110. výročí od založení klubu. Při této příležitosti v pátek odhalila na Pamětním místě Brány borců nové destičky.

Cílená propagace v Plzni

A to Mariána Čišovského, Davida Bystroně a věrných fanoušků, kteří nás předčasně opustili. Pro veřejnost byla slavnostně otevřena naučná stezka Po stopách 110 let FCVP, která bude fanouškům k dispozici po celé léto.

11. června. Den, kdy byla před 110 lety v hostinci U Forejtů v Sirkové ulici založena Viktoria Plzeň. Toto významné výročí si klub právě dnes připomíná a oficiálně zahajuje oslavy, které budou probíhat až do konce roku 2021 a připraven je opravdu bohatý doprovodný program.

Záštitu oslavám poskytla hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová a primátor města Plzně Martin Baxa. Oba se dnes zúčastnili slavnostního aktu, při němž byly odhaleny nové desky na Pamětním místě Brány borců. Patří Mariánu Čišovskému a Davidu Bystroňovi. Hráčům, kteří hrdě nosili viktoriánský dres a byli u velkých úspěchů novodobé éry Viktorie. Další dvě odhalené desky nesou památku na zesnulé fanoušky, kteří svůj život zasvětili právě červenomodrým barvám (profily všech uctěných naleznete na konci tiskové zprávy).

Klub tímto krokem zároveň zahájil novou tradici. Každý rok právě 11. 6. bude docházet na odhalování dalších pamětních desek. „Rádi bychom každý rok tímto způsobem uctili klubové legendy, které si to bezesporu zaslouží a uvedli je na Pamětní místo Brány borců. Výběr jmen bude mít na starosti speciální komise, v níž jsou zástupci fanouškovské obce, našeho klubu a klubový archivář Pavel Hochman. Věříme, že se tato akce v tento významný den pro celý klub a všechny fanoušky stane tradicí,“ vysvětlil mluvčí klubu Václav Hanzlík.

„Plzeňský kraj si velmi váží spolupráce s FC Viktoria Plzeň. Již řadu let tento fotbalový klub podporujeme a velmi si cením toho, že se jejich členům daří vychovávat novou fotbalovou mládež. Naši viktoriáni dělají čest nejen celému kraji, ale velmi často se stává, že někteří z nich jsou i reprezentanti České republiky. Za to jim patří velký dík,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

„Je jasné, že Viktorka a město Plzeň patří k sobě, ať již tím, že dělají radost mnoha tisícům Plzeňanů, kteří jsou jejich fanoušky, tak tím, že reprezentují naše město u nás i v zahraničí,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. „Přeji Viktorce k jejím narozeninám samozřejmě dobrou kondici, mnoho úspěchů a také skvělé fanoušky, kteří ji podrží i v těžších dobách. A já osobně si přeji, aby partnerství mezi klubem a městem vydrželo přinejmenším dalších 110 let,“ dodal primátor.

Naučná stezka Po stopách 110 let FCVP
 V rámci slavnostní akce byla zároveň pro veřejnost otevřena naučná stezka Po stopách 110 let FCVP. Na bezmála čtyřkilometrovém okruhu, který provede návštěvníky Štruncovými sady a areálem v Luční ulici, naleznete celkem 11 zastavení. Na nich se návštěvníci dozví vše o klubových legendách, historii, velkých zápasech a jedno ze zastavení je věnováno přímo fanouškům. Na každém panelu je i zajímavost z klubového archivu od Pavla Hochmana či audiovizuální obsah, který si přehrajete prostřednictvím QR kódu.

Stezka je koncipována zároveň jako soutěž. Na zastavení č. 1 u pokladen v Pallově ulici je možné vyzvednout speciální hrací kartu (ke stažení rovněž na webu). Na ní jsou dvě verze otázek pro děti i dospělé. Odpovědi na 11 otázek naleznou soutěžící právě na 11 panelech. Vyplněné karty pak odevzdají ve Viktoria shopu a klub pak každé pondělí vylosuje 5 výherců, kteří obdrží viktoriánské dárky.

Součástí stezky jsou dva fotopointy. Zde si každý může pořídit fotku a sdílet ji na sociálních sítích s hashtagem #110fcvp.

„Stezka bude ode dneška k dispozici každý den a prakticky nepřetržitě. Věříme, že se stane oblíbeným výletním místem a během příjemné procházky se návštěvníci dozví i řadu zajímavostí o našem klubu. Poděkování za realizaci patří především Městu Plzeň a všem partnerům, kteří nám pomohli při tvorbě,“ řekl obchodně-marketingový ředitel klubu Jaromír Hamouz.

Výroční poštovní známky
 Další velké překvapení se chystá na závěr měsíce. 30. června půjde do prodeje 25 výročních poštovních známek, které mapují celou klubovou historii. Právě v tento den v roce 1911 byl klub oficiálně přijat jako člen župy.

Blíže bude Viktoria známky představovat v následujících dnech. „Variant, jak si tuto unikátní památku pořídit, bude hodně a věříme, že této možnosti naši fanoušci využijí,“ řekl mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

Další program
 Oslavy se promítnou i do podoby nových dresů Macron pro sezonu 2021/2022, které budou představeny v červenci. V plánu je na podzim i výroční zápas, esportový turnaj pro středoškoláky, besedy na základních školách v rámci projektu Viktorka do škol či speciální video seriál věnující se historii klubu.

V rámci oslav 110 let již Viktoria vydala speciální nástěnný kalendář, vyšla i kniha Jedenáct desítek mapující klubovou historii. Na všech obvyklých platformách je nyní k dispozici speciální výroční podcast s Pavlem Hochmanem a Františkem Plassem. V uplynulých týdnech zároveň fanoušci hlasovali o 4 největších momentech klubové historie, které budou na podzim vyobrazeny na limitované edici pivních plechovek Gambrinus.

V období od 11. 6. do 13. 6. pak v plzeňských ulicích jezdí tramvaje s vlaječkami FCVP a 110 let, před Západočeským muzeem v Kopeckého sadech připravili zahradní architekti Správy veřejného statku krásný květinový kus trávníku ve tvaru loga klubu.

Všechny novinky a aktuality bude klub zveřejňovat na svém webu i speciální stránce www.fcviktoria.cz/110.

Kdo byl nově uveden na destičky?

Marián Čišovský
S Viktorkou vyhrál titul i Český Superpohár. Zahrál si v Lize mistrů, kde změřil své síly proti evropským gigantům v čele s Barcelonou, AC Milánem, Manchesterem City nebo Bayernem Mnichov. V naší lize byste tehdy těžko hledali lepšího stopera. Bohužel ale Mariána postihla nevyléčitelná nemoc zvaná ALS. S touto potvorou se statečně rval dlouhých šest let, déle než kdokoli jiný. Tento boj ale nemohl vyhrát. Svým srdnatým bojem je však vzorem každému z nás a je nesmazatelně zapsán v srdcích všech viktoriánů.

David Bystroň
Vstřelil vítězný gól ve finále Českého poháru proti Jablonci. Touto trefou v podstatě odstartoval novodobou veleúspěšnou éru FCVP. David Bystroň slavil s Viktorkou její historicky první mistrovský titul i postup do základní skupiny Ligy mistrů. Fanoušci si jej pamatují jako pilíře defenzivy a skvělého stopera. V pouhých 34 letech přišli všichni viktoriáni o dalšího vynikajícího fotbalistu a kamaráda, který s plzeňským klubem zažil velké úspěchy.

Jakub Svěrák
Ač jej v životě doprovázel handicap v podobě invalidního vozíku, byl Jakub nesmírně aktivní a neodmyslitelně spjatý s Viktorkou. Byl jedním ze zakládajících členů skupiny VOZEJK FANS a nedílnou součástí našeho klubu zůstane i po svém předčasném skonu.

Pavel „Lochotín“ Jirka
Věrný fanoušek, který podporoval svůj klub i v dobách, kdy nebyl na výsluní. Jeho předčasný odchod zarmoutil celou fanouškovskou obci. Autor hlášky: remízu nechceme!

fcv

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.06.2021 18:33



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka