Vochov otevírá první mikrojesle v kraji

Bývalý teletník ve Vochově u Plzně má nový účel. Stal se centrem nových mikrojeslí Vochomůrky, které jsou určeny pro děti ve věku od půl roku do 3 let.

Cílená propagace v Plzni

Cílí tak na pracující rodiče malých dětí v regionu, kterým dává možnost pohodlně skloubit rodinný a pracovní život. Rekonstrukce klíčové části prostor trvala dva roky a dnes se Vochomůrky dočkaly slavnostního otevření. Za myšlenkou projektu stojí dvě místní maminky na mateřské dovolené. Život mikrojeslím pak dala také divize Rigips skupiny Saint-Gobain, která naplánovala systém výstavby a poskytla stavební materiál.


Projekt Vochomůrky založily před třemi lety dvě maminky na mateřské dovolené, Lucie Boubelová a Lucie Klusoňová. Chtěly jím zastřešit všechny akce, které už tehdy pro malé děti v regionu pořádaly, jako třeba stopovačky, turistické výlety nebo dětské dny. Pod štítkem Vochomůrek svou činnost nejdříve realizovaly v obecních prostorách, kde se ovšem musely neustále přizpůsobovat dalším nájemcům. Prvním impulzem k získání vlastních prostor se stalo udělení provozní podpory z Evropského sociálního fondu. Tehdy zakladatelky začaly obcházet majitele opuštěných objektů v obci, až došly k bývalému teletníku. Spojily se s jeho majitelem a objekt se nakonec stal jejich centrem.


Stavba byla ale v dezolátním stavu – výměnou muselo projít vše od střechy až po okna. Jelikož měl navíc teletník do budoucna sloužit zejména dětem, bylo třeba se ohlížet i na specifické nároky jako bezpečnost či odolnost. Díky velkému množství dobrovolníků se projekt dočkal zdárného konce. Podíl na něm má i Rigips, Saint-Gobain. „Radily jsme se s našimi podporovateli, jak v rekonstrukci postupovat co nejefektivněji. Doporučeny nám pro naše účely byly desky Habito® H právě od firmy Rigips, jako jedny z nejlepších na trhu,“ uvádí zakladatelka Vochomůrek Lucie Boubelová. „Velkým přínosem bylo jejich bezpečné složení, které představovalo

s ohledem na děti značnou výhodu, ale také samotný systém suché výstavby. Výsledek předčil naše očekávání, jsme za spolupráci ohromně vděčné, bez ní bychom Vochomůrky nedotáhly do konce zdaleka tak rychle,“ dodává.


Dosud se podařilo zrekonstruovat 1/3 teletníku. Zakladatelky Vochomůrek by ovšem v rekonstrukci rády pokračovaly, do budoucna například plánují i zřízení malotřídní vesnické školy či kulturního koutku obsahujícího mix tří sekcí – galerie, knihovny a muzea. I zde by rády využily desky Habito® H od Rigipsu.


„Vysokopevnostní desky Habito® H jsme doporučili zejména pro jejich odolnost. Mimo jiné však disponují i výbornými akustickými či protipožárními vlastnostmi, a jsou tak pro podobný typ projektu více než vhodné,“ říká Radek Šafář, obchodní ředitel Rigips skupiny Saint-Gobain, která veškerý materiál poskytla za symbolickou 1Kč. „Jsme rádi, že jsme se mohli na něčem takovém podílet a pomoci vytvořit prostory, kde se děti budou cítit dobře,“ doplňuje Radek Šafář.


Mikrojesle jsou určeny pro děti ve věku od půl roku do 3 let. Zaměřené jsou na pozvolné začleňování dětí do menšího kolektivu. Projekt je unikátní zejména tím, že mikrojesle jsou pro zaměstnané rodiče zcela zdarma. O děti pečuje chůva či zdravotní sestřička a typické jsou svou domácí atmosférou, v níž se děti mohou cítit „jako u maminky“. V Plzeňském kraji jde o dosud jediné mikrojesle. 


V úterý 19. 10. 2021 proběhlo jejich slavnostní otevření za účasti zástupců kraje a obce.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 24.10.2021 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka