Vodárna doporučuje Plzeňákům zabezpečit vodoměry před mrazy

Vodárna Plzeň, a.s. doporučuje zákazníkům zkontrolovat a zabezpečit v zimním období vodoměry. Opatření mohou zabránit mnohatisícovým škodám.

Cílená propagace v Plzni

Nebezpečí hrozí zejména na chatách a chalupách bez celoročního provozu, kde majitelé dlouho nemusí zjistit, že jim nemovitost zaplavila voda.

Právě nyní je nejvyšší čas zkontrolovat a zabezpečit vodoměr a postarat se, aby zařízení nepoškodil mráz. Vytékající voda totiž může značně poškodit nejen samotný vodoměr, ale majetek v celém objektu. Chránit vodoměr před poškozením je ze zákona povinností odběratele, který se o něj musí starat tak, aby fungoval bez problémů. Většinou je v jeho nemovitosti nebo na jeho pozemku. Pokud má odběratel podezření, že vodoměr správně neodečítá, může zavolat na vodárnu (tel. č. 377 413 190) a požádat o jeho kontrolu.
Tam, kde jsou vodoměry umístěny ve venkovních šachtách, je třeba dbát na to, aby prostor nemohl být zaplaven povrchovou vodou. Doporučujeme uzavřít přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustit. Pokud je rozvod opatřen uzávěrem před i za vodoměrem, necháme uzávěr za měřidlem otevřený a sestavu obalíme izolační vrstvou, třeba polystyrenem. Nevhodné jsou různé deky a další textilie.

Dbejte také na pečlivě uzavřená okna v místnostech, kde je vodoměr umístěný, například ve sklepních prostorách.

Zámrzná hloubka je asi 1,5 metru pod povrchem země. Do této hloubky by vodoměr teoreticky zamrznout neměl, pro jistotu je ale dobré ho stejně ochránit.

Poškodit vodoměr teplem může i sám odběratel, který se snaží již zamrzlou vnitřní instalaci (včetně vodoměru) rozehřívat otevřeným ohněm. To ale v žádném případě nedoporučujeme, protože po tomto zásahu vodoměr zpravidla už měřit nebude a musí se vyměnit.

VODÁRNA PLZEŇ a.s. má cca 44 tisíc odběrných míst. Vloni vyrobila 14 573 tis. m3 pitné vody a je nejvýznamnějším provozovatelem vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v Plzeňském kraji.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka