Vodní hamr byl po třech letech slavnostně otevřen

Unikátní technická památka – Vodní hamr v Dobřívi prošel velkou rekonstrukcí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Veřejnost si mohla opravený vodní hamr prohlédnout už od června, oficiální slavnostní otevření se ale uskutečnilo až 5. září 2020. 

„Opravy a celkové restaurování strojního vybavení trvaly téměř 3 roky a náklady na opravu činily více než 15,5 milionu korun. Na financování se podílela Evropská unie prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj ČR, dále pak Plzeňský kraj a Západočeské muzeum v Plzni,“ uvedl náměstek pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec. Během oprav byly zjištěny zcela nové poznatky, které přispěly k prohloubení znalostí vývoje hamru a historie zpracování železa na Dobřívsku. Historii vodního hamru v úvodu slavnostního otevření shrnul ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda. Otevření restaurované národní památky se za Plzeňský kraj zúčastnila také náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Marcela Krejsová a náměstek Pavel Čížek.
Jedinečnost vodního hamru v Dobřívi spočívá ve funkčnosti celého zařízení a dochovaném stavu z konce 19. a počátku 20. století. Budova hamru byla postavena v 18. století na místě staršího dřevěného hamru ze 17. století. V 18. století byla součástí objektu vysoká pec na zpracování železné rudy, jejíž pozůstatky byly nalezeny při opravách v roce 2019. Podoba  vybavení odpovídá polovině 19. století, později byla doplněna o další stroje na konci 19. století.

Hamr je poháněn čtyřmi vodními koly náhonem z rybníka v těsném sousedství objektu. Dvě vodní kola pohánějí dva velké nadhazovací hamry, třetí kolo pohání transmisní rozvod pro hamernické doplňkové stroje (nůžky, brusky, dynamo). Současně pohání i dvojici menších stlačovacích hamrů. Čtvrté kolo je určeno pro pohon dřevěného kazetového měchu pro vyhřívací pec. Nedílnou součástí objektu je výheň a kovářské předváděcí pracoviště.

Obdobné zařízení se nikde jinde ve střední Evropě nedochovalo v provozu a nezměněné podobě od 19. století. Na hamru je předváděna funkčnost zařízení a kovářské hamernické práce pod buchary i ruční práce na kovadlině. Hamr je umístěn v přírodním prostředí bez okolní zástavby na okraji obce Dobřív.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka