Vychází první folklorní sbírka Plzeňských písní. K vydání pomohly stovky lidí

V sobotu 26. listopadu bude na folklorním koncertě v kulturním centru Papírna poprvé představena sbírka, oživující neznámé hudební tradice regionu – Plzeňské písně. Bohatě ilustrovanou knihu s vloženými CD a DVD podpořilo více než 250 přispěvatelů, kteří se na její vydání složili prostřednictvím serveru Startovač.

Jarní servisní akce AUTO CB

Křestem knihy vyvrcholí dvouletý projekt, za nímž stojí členové souboru Lidová muzika z Chrástu.

Původním cílem bylo vytvoření výběrového CD. „Chtěli jsme natočit folklorní best of,“ říká s úsměvem vedoucí souboru Vojtěch Kouba, „nahrávku, která by předvedla různé podoby lidových písní z Plzeňska.“ Po několika návštěvách v archivech se ale ukázalo, že jedno CD nebude stačit. „Ve sbírkách Národopisného muzea Plzeňska a Etnologického ústavu Akademie věd jsou uloženy tisíce nevydaných zápisů ze západních Čech. Některé z nich nedávno vyšly díky aktivitě etnomuzikologa Zdeňka Vejvody, většina je ale pořád neznámá. Bylo hned jasné, že ani zdaleka nemůžeme obsáhnout všechny zajímavé písně a že se musíme zaměřit na jednotlivé typy,“ popisuje Kouba.  

Na dvou CD, která chrástečtí muzikanti a jejich hosté natočili v minulém roce v klatovském studiu exAVIK, jsou vedle milostných, svatebních nebo vojenských písní také lidové balady nebo písně z vězeňského prostředí. „Záměrně jsme se snažili najít zápisy, které rozšiřují nebo doplňují obvyklou představu o folkloru,“ uvádí Kouba. „Nevyhýbali jsme se kramářským písním nebo umělým lidovkám z 20. století, nahráli jsme třeba píseň ´Za komíny ze Škodovky letí husička´, která vznikla na začátku druhé světové války. A zkusili jsme najít taky živé, současné tradice, třeba pololidové písně z trampského prostředí nebo moderní plzeňské pověsti.“ 

Projekt získal v loňském roce podporu od Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015, o jeho úspěchu ale rozhodl úspěšný crowdfunding na internetovém serveru Startovač. „Najednou bylo jasné, že se můžeme odrazit od země, že se najdou lidé, kteří mají o výsledné dílo zájem. Od té doby už jsme se jen snažili, aby ten výsledek byl co nejlepší.“ 

Natočené písně dostali od počátku projektu k dispozici mladí výtvarníci. Grafické listy na texty vybraných písní vytvořili žáci ZUŠ Sokolovská pod vedením Martiny Voráčkové.  Díky spolupráci Lidové muziky z Chrástu s umělci z plzeňské Animanie začaly k nahrávkám vznikat animované videoklipy. Jednu z písní zobrazil na své cestě Evropou také písničkář Jakub Čermák/Cermaque. Úspěšná dárcovská kampaň ale pro projekt především získala výtvarnici a designérku Štěpánku Bláhovcovou.

Tato původem plzeňská umělkyně na sebe výrazně upozornila ziskem zlaté medaile na cenách European Design Awards v roce 2010, kterou získala za knihu Práce jako na kostele popisující péči o ohrožené sakrální památky na Konstantinolázeňsku. Stříbrnou medailí byla na evropském fóru oceněna také její druhá kniha spojená s činností Místní akční skupiny Český Západ, dvojjazyčná Místa v srdci/Herzensorte. „Obě ty knížky dobře znám, jsou krásné. Ze začátku jsem moc nevěřil tomu, že by si na nás Štěpánka mohla udělat čas. Ale přesvědčily ji ty písničky i seznam přispěvatelů, ze kterého bylo jasné, že o knížku budou mít lidé zájem. Takže si Štěpánka ke vší té svojí pražské práci vzala ještě Plzeňské písně,“ popisuje vedoucí Lidové muziky z Chrástu počátek spolupráce. 

Výsledkem je dvousetstránková kniha s desítkami ilustrací, které mají dohromady vytvořit obraz Plzně a jejího okolí. Celý region znázorňuje vložená mapa s vyznačenými obcemi, v nichž byly zapsány jednotlivé písně. Dvě CD s natočenými písněmi doplňuje DVD s devíti videoklipy, dětské grafiky byly zpracovány jako pohledy. Kniha, kterou vydává malé nakladatelství Editio Milada Karez, bude poprvé představena na koncertě v Papírně v sobotu 26. listopadu od 19 hodin. Jako host vystoupí soubor Ritornello Michaela Pospíšila, který se věnuje především hudbě baroka a představí písně z tzv. Kladrubského rukopisu.

Kniha bude k dostání od 28. listopadu ve vybraných plzeňských knihkupectvích i na webu www.plzenskepisne.cz. Návštěvníci křestu ji pořídí už během koncertu v sobotu 26. listopadu, následně se představí i v Praze, a to v úterý 29. listopadu ve Vile Štvanice.

Podrobnosti k projektu se můžete dočíst na webu www.plzenskepisne.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka