Vyjednávání v kraji směřují ke koalici ČSSD a ODS s dvěma uskupeními, vítězné ANO nejspíš do opozice

V Plzeňském kraji zřejmě zůstane sociálně demokratický hejtman. Přestože volby tu vyhrálo ANO, vše směřuje ke koalici druhého s třetím – tedy ČSSD a ODS – doplněné dvěma uskupeními.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vyjednávání jedou už od sobotního večera, ale konkrétní výsledky politici zatím nesdělili, ustanovení koalice se očekává v nejbližších dnech, vyloučeno ale není, že politici se domluví a výsledky sdělí třeba už dnes. Plzeňský kraj je jedním z devíti, kde krajské volby vyhrálo hnutí ANO, přesto podle neoficiálních informací to vypadá, že vládu nad ním dál zřejmě udrží sociální demokraté. Václava Šlajse, který už nekandidoval, by tak na hejtmanském postu vystřídal Josef Bernard. 

Podle Plzeňského deníku to vypadá na podobný model jako na plzeňské radnici, kde je ČSSD a ODS v koalici doplněná o Občany Patrioty a KDU-ČSL. Na kraji by tyto dvě strany mohly vládnout spolu se Starosty a Patrioty a Koalicí pro Plzeňský kraj, kterou tvoří KDU ČSL, Strana zelených a Nestraníci. Tato koalice by měla nejtěsnější možnou většinu 23 křesel. Jisté je, že kraj se promění poměrně výrazně: téměř jistě jdou na hejtmanství od válu komunisté. Dalším faktem je, že v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude nově osm stran, což je dvakrát víc než doteď a vůbec nejvíc v historii. S komunisty a okamurovci ale nikdo vyjednávat nechce. 

Z hnutí ANO zní, že nepůjde do koalice za každou cenu, jeho představitelé s možností skončit v opozici, zdá se, počítají. Stále se ale jedná a nic není definitivní. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2016 12:56



6 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka