Vyřízení dokladů bude v Plzni pro rodiny s dětmi nově pohodlnější

Magistrát města Plzně zřídil nově tři přepážky v oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů, které zvýší komfort rodinám s dětmi při vyřizování dokladů.

Cílená propagace v Plzni

Pokud se celá rodina, která potřebuje vyřídit více dokladů najednou, objedná na určitý čas, může se jí úřednice věnovat až hodinu. Objednací systém toto dosud neumožňoval, bylo standardně možné vyřídit v určitém termínu pouze jednu službu pro jednu osobu. Přepážky pro rodiny s dětmi jsou prozatím k dispozici v pondělí a středu od 8 do 18 hodin.   

„Z dosavadních zkušeností vyplývá, že je po takové službě poptávka. Když například přišla matka se dvěma dětmi a potřebovala nový občanský průkaz pro sebe a pro děti nové pasy, bylo dost komplikované vyřídit vše najednou a rodina se nevyhnula čekání u jednotlivých přepážek. Nová služba by tento problém měla vyřešit,“ vysvětlil primátor města Martin Zrzavecký.
 
Podle Lenky Dupalové z Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně je místnost pro rodiny s dětmi umístěna v prvním patře budovy na náměstí Republiky 16.  Nově zrekonstruovaný prostor  je vybaven třemi moderními přepážkami, které jsou obdobné jako dosavadních 13 přepážek v přízemí. Děti budou mít v prvním patře k dispozici i malý dětský koutek, jehož zařízení chce úřad postupně doplňovat.

Služba i nově upravený objednávací systém funguje od března, lidé se mohou objednat prostřednictvím internetu v aplikaci www.uradbezcekani.cz. Ve výběru služby zatrhnou políčko Rodiny s dětmi – Občanské průkazy nebo Rodiny s dětmi – Cestovní pasy. Mohou se také objednat telefonicky v Kontaktním centru na telefonním čísle 370 831 111. Pokud si předem nezamluví termín, existuje riziko, že mohou čekat delší dobu, než na ně přijde řada.   

Lenka Dupalová doplnila, že loni oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů obsloužilo 108 tisíc lidí. V prvních třech měsících letošního roku již oddělením prošlo 18 tisíc klientů, přičemž aplikaci Úřad bez čekání využilo zhruba pět tisíc z nich.

Největší nápor úředníci očekávají jako každý rok před začátkem prázdnin, kdy si lidé chodí nejčastěji vyřizovat cestovní pasy. Opakovaně proto apelují na to, aby občané nenechávali vyřizování cestovních dokladů na poslední chvíli. Jednak je čekají delší doby na vyřízení, a pokud pas potřebují urgentně, pak také mnohem vyšší poplatky. „Nový cestovní doklad si mohou přitom nechat vyhotovit i několik měsíců před koncem doby platnosti toho stávajícího. Pokud jim tedy končí platnost pasu v létě, je nyní ideální doba pro vyřízení nového,“ dodala Lenka Dupalová.      

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka