Výročí narození Emila Škody připomíná expozice ve Smetanových sadech

Říjnová výstava ve Smetanových sadech mapuje život jednoho z nejvýznamnějších plzeňských podnikatelů Emila Škody u příležitosti jeho 180. výročí narození.

Cílená propagace v Plzni

Panely s fotografiemi jsou k vidění po celý měsíc říjen před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech.

„Emil Škoda patří bezesporu k nejvýznamnějším plzeňským podnikatelům a díky němu získala Plzeň na mapě industriálních měst světa nezpochybnitelné místo. Narodil se 18. listopadu 1839. V roce 1866 nastoupil jako vrchní inženýr do Valdštejnské strojírny v Plzni a již za tři roky se stal jejím majitelem. Na konci 19. století patřil jeho podnik mezi největší strojírny v Evropě a byl zároveň nejvýznamnější zbrojovkou rakousko-uherské monarchie. Škodovy závody jednoznačně ovlivnily vývoj Plzně v technicky a kulturně vyspělé a moderní velkoměsto,“ uvedl primátor města Martin Baxa.

Fotografie, které většinou pocházejí ze Státního oblastního archivu v Plzni a archivu Škoda Plzeň, ukazují přerod zprvu skromného podniku v továrnu, která se vyrovnala nejvýznamnějším světovým strojírenským závodům, a v mnoha případech je i předčila. Na panelech se ale zájemci dozví i o životě Emila Škoda. Jeden z panelů je také věnován tomu, jak Škodovka spoluvytvářela podobu města. Například pro zimní stadion v Plzni dodala Škodovka v letech 1968–69 ocelovou konstrukci o hmotnosti 591 tun. V šedesátých letech minulého století připravila hlavní tribunu sportovního stadionu ve Štruncových sadech pro sedm tisíc diváků.

Emil Škoda se narodil 18. listopadu 1839. V roce 1866 nastoupil jako vrchní inženýr do Valdštejnské strojírny v Plzni a o tři roky později se stal jejím majitelem. Na konci 19. století patřil jím vybudovaný podnik mezi největší strojírny v Evropě a byl zároveň nejvýznamnější zbrojovkou rakousko-uherské monarchie. Emil Škoda zemřel 8. srpna 1900. Škodovy závody se navzdory válkám a krizím nadále rozvíjely i po jeho smrti a významně ovlivnily přerod Plzně v technicky a kulturně vyspělé a moderní velkoměsto.

Současným pokračovatelem světoznámé značky je společnost Škoda Transportation, jež se soustředí na vývoj a výrobu vozidel pro městskou hromadnou dopravu a železnici. Lokomotivy, tramvaje nebo trolejbusy s okřídleným šípem ve znaku opět dobývají zahraniční trhy. S vozidly Škody se mohou cestující svézt nejen v Evropě, ale i v severní Americe či Asii.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka