Svět bratří Formanů zaplnil Měšťanskou besedu

V úterý byla v Měšťanské besedě zahájena výstava Divadla bratří Formanů a jejich přátel, která uvede diváky do časů kočovných cirkusů a potulných komediantů legendárního představení Obludárium.

Jarní servisní akce AUTO CB

A také do magického kraje pohádek „Tisíce a jedné noci“ v inscenaci Aladin. Výstava ve vstupních prostorách Měšťanské besedy potrvá do 15. září, Obludárium se hraje od 31. srpna do14. září a Aladin se představí 11. září 2022.

Výstava Divadla bratří Formanů vytváří jedinečnou atmosféru už ve vstupních prostorách Měšťanské besedy, a diváky tak při příchodu naladí kabaretně či pohádkově. Expozice je totiž věnovaná oběma inscenacím, které Divadlo bratří Formanů v Měšťanské besedě uvede. Vystaveny jsou tu třeba malované kulisy z Obludária, jejichž autorem je Josef Sodomka, nebo fotografie Ireny Vodákové z tohoto představení. Do pozadí hry Aladin nechávají nahlédnout fotografie z příprav inscenace a také kresby výtvarníka Matěje Formana. Kromě návštěvníků obou představení je výstava otevřená i pro širokou veřejnost 30. srpna až 15. září každý den od 10 do 21:30 hodin.

Nejúspěšnější představení Divadla bratří Formanů, legendární varietní show Obludárium už mělo téměř 1000 repríz a získalo Cenu Alfréda Radoka, avšak v posledních několika letech se hraje pouze ojediněle. A právě na zahradě Měšťanské besedy v Plzni nyní vyrostl stan navržený Matějem Formanem, který už procestoval řadu evropských zemí a který dýchá kabaretní atmosférou připomínající časy kočovných cirkusů, potulných komediantů, němých grotesek a nočních šantánů. Předvedou se v něm obludy jako vousatá zpěvačka, mořská panna, silák s oslnivým hlasem, krasojezdkyně či tři české velké hlavy. Odehraje se tu celkem 12 představení od 31. srpna do 14. září, vždy v 19:30. Některé termíny jsou již vyprodané.

V magický svět pohádek Tisíce a jedné noci se promění Velký sál Měšťanské besedy. Rodinné představení Aladin přenese dětské i dospělé diváky do míst, kde se na samé hranici fantazie rozprostírá cizokrajný a dálkou vonící svět putujících nomádů, moudrých vezírů, tajuplných míst, zahrada paláců. V něm pomocí loutek, stínohry, výtvarných dekorací a působivé hudby nechají Matěj Forman s autorským týmem oživnout karavany velbloudů, otevřou brány velkolepého paláce a pod nebem plným hvězd se rozprostře nedozírná poušť. Bude se tu vyprávět barvitý příběh chudého chlapce Aladina, který se prolne s vyprávěním o králi Šahrijárovi a statečné a moudré Šeherezádě. Po skončení představení si budou moci malí i velcí zblízka prohlédnou loutky.

Vstupenky na představení Divadla bratří Formanů v Měšťanské besedě jsou v prodeji na www.mestanskabeseda.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka