Výstava Magičtí Lucemburkové startuje ve čtvrtek v Plzni

Výstava Magičtí Lucemburkové navazuje na významnou událost v loňském roce - oslavy 700. výročí narození Karla IV. Uskuteční se v prostorách plzeňského kulturního centra Papírna od 7. září do 30. listopadu 2017.

Jarní servisní akce AUTO CB

Unikátní expozice představuje mimo jiné věrné repliky čtyř korun, kterými byl korunován císař a král Karel IV. Dále 3D modely významných staveb a hradů rodu Lucemburků, faksimile dobových rukopisů, ilustrace, rodokmeny i současné sochy panovníků. Návštěvníci výstavy se dozvědí řadu zajímavých informací nejen o Karlu IV., ale také o Janu Lucemburském, Václavu IV., Zikmundu Lucemburském a o mnohých dalších příslušnících mocného panovnického rodu pozdního středověku.

„Jsem velice ráda, že výstava proběhne v kulturním centru Papírna, které nás nadchlo svou originalitou a skloubením historie s industriálním prostorem bývalé cihlové továrny. Centrum je navštěvováno mladými lidmi a je ideálním místem propojujícím historii se současností,“ říká Milada Karasová, bývalá ředitelka a majitelka Czechoslovak models, v současnosti produkční výstavy. „V hodinách dějepisu se o této době učíme teoreticky a na výstavě Magičtí Lucemburkové můžeme počiny Lucemburků a osobností jejich doby zažít na vlastní kůži,“ dodává.

Čtyři koruny – Svatováclavská, Římská, Lombardská železná a Císařská
Velkým lákadlem výstavy jsou repliky korunovačních klenotů od zlatníka a šperkaře Jiřího Urbana z Turnova. Je historicky prvním umělcem, kterému byla dána možnost zhotovit věrné repliky těchto vrcholných středověkých prací. „Korunu svatého Václava nechal vytvořit Karel IV. pro svoji korunovaci v roce 1347, je to zcela jistě jedna z největších českých středověkých památek. Svatováclavskou korunou byli korunováni všichni králové a císaři až do 19. století,“ upřesnil Jiří Urban. Svatováclavská koruna, resp. její originál, váží 2,3 kg a obsahuje 96 drahokamů, mimo jiné také jedny z největších safírů na světě. Korunu dále zdobí 20 perel a je vytvořena z 21 – 22karátového 1 mm silného zlatého plechu. Zlatník a šperkař Jiří Urban mimo jiné zhotovil Kříž pro papeže Jana Pavla II. v roce 1990 a granátovou soupravu pro anglickou královnu Alžbětu II. v roce 1996.

Modely hradů, faksimile vzácných rukopisů, repliky strojů i současné sochy panovníků
Lucemburkové prosluli rovněž jako mecenáši umění, zakladatelé vzdělanosti a tvůrci staveb. Návštěvníci se mohou těšit na virtuální listování v dobové literatuře, vystaveny budou knihy z proslulé knihovny Václava IV., například bohatě iluminovaná Václavova Bible, opis Zlaté buly Karla IV. z roku 1356 nebo části jeho astronomických kodexů. Výstava ukáže i modely hradů a dalších staveb, mezi nimiž nebude chybět Karlštejn či Karlův most, a také repliky válečných a obranných strojů, vyrobených podle dobových technických výkresů. Součástí expozice jsou také sochy panovníků z dílny současného akademického sochaře Igora Kitzbergera.

Výstava Magičtí Lucemburkové je putovní
Od května 2015 vidělo výstavu v Ostravě, Opavě, na Zámku Loučeň a v pražském Karolinu více než 30.000 návštěvníků. „Rád bych v Plzni pozval opravdu širokou veřejnost. Cílovou skupinou je každý, kdo má v oblibě historii, umění a rád se kochá krásnými věci, které nás obklopují. Výstava je úžasná v tom, že poskytne zázemí jak velkým fandům do historie, tak úplným laikům, kteří si ji nezapomenutelně zamilují pro její jedinečnost a pro možnost vidět úžasné repliky korunovačních klenotů,“ říká Michal Důjka, přímý potomek Karla IV. a současně kontaktní osoba za spolek Rodro, jež výstavu do Plzně přiváží.

Autorem výstavy Magičtí Lucemburkové je JUDr. Oldřich Beneš.
Záštitu nad výstavou převzali předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, arcibiskup pražský a primas český Dominik kardinál Duka, ministr kultury ČR Daniel Herman, primátor města Plzně Martin Zrzavecký a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.


Součástí výstavy je i koutek pro děti, kde se mohou zábavnou formou seznámit s již zmíněnými replikami hradů a strojů a vyzkoušet si i jiné aktivity.

Bližší informace o výstavě Magičtí Lucemburkové (Plzeň):

Místo konání:   Kulturní centrum Papírna, Zahradní 173/2, 326 00 Plzeň
Doba trvání:   7. 9. – 30. 11. 2017
Otevírací doba:   10:00 – 18:00 (PO – NE)
Vernisáž:   6. 9. 2017 od 18:00
Vstupné:    dospělí 120 Kč
    rodinné vstupné 240 Kč
    senioři, ZTP, SŠ, VŠ, děti od 5 let 60 Kč
    školní skupiny ZŠ 40 Kč

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka