Výstava o Kláře Beckové Loosové prodlužuje do konce října

Plzeňská výstava přibližující život a knihu poslední manželky otce moderní architektury Adolfa Loose, Kláry Beckové - Loosové byla prodloužena a lze ji v plzeňské Staré synagoze navštívit až do konce října.

Cílená propagace v Plzni

Na jejím konci, v úterý 31. 10. 2017 se od 16:00 koná komentovaná prohlídka s autorem, Davidem Růžičkou.

Dosud nepublikované snímky i samostatný pohled na životní osudy poslední manželky Adolfa Loose, otce moderní architektury, přináší výstava Klára Becková - Loosová, svědkyně jedné epochy. Přístupná je kromě sobot a židovských svátků každý den od 10 do 18 hodin.

„Jde o literární výstavu, připravenou pod křídly plzeňského střediska západočeských spisovatelů (SZS), neboť Klára byla nejen ženou obklopenou literáty své doby, ale také literární autorkou cenného portrétu slavného architekta,“ přibližuje projekt předsedkyně SZS Markéta Čekanová. „Díky rodinám Beckových a Patersonových z USA vystavujeme i několik dosud nepublikovaných fotografií, na jedné z nich návštěvníci spatří Klářina a Loosova psíčka Beau – Beau,“ dodává autor výstavy David Růžička, jenž za základ výstavy použil Klářinu knihu Adolf Loos: Soukromý portrét. Klára Becková – Loosová se narodila v roce 1904 v Plzni v židovské rodině. Na počátku roku 1942 zemřela v koncentračním táboře v Rize.

Návštěvníci výstavy se prostřednictvím fotografií a doprovodných textů projdou Klářiným dětstvím, jejím seznámením s architektem Loosem, jejich bouřlivým rozchodem i smutným osudem, který tato Plzeňanka, spisovatelka a fotografka, sdílela s komunitou evropských židů.

„Můžeme říci, že Loos byl přímým spouštěčem Klářiných literárních ambicí,“ konstatuje David Růžička. Díky Loosovi Klára rovněž poznala i celou řadu světových osobností, literátů, malířů, hudebníků nebo filmařů, kteří se na výstavě také objevují.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka