Výstava představuje prvorepublikové stavby v Plzeňském kraji

Ne náhodou právě v prostorách krajského úřadu, který je znám jako prvorepublikový Rašínův dům, byla zahájena výstava „Architektura ve službách první republiky.

Cílená propagace v Plzni

Prvorepublikové stavby v Plzeňském kraji“. Výstava bude v prostorách úřadu do 19. září, poté se stěhuje na veletrh cestovního ruchu ITEP a následně do krajských muzeí.

Výstava, kterou připravili zaměstnanci plzeňského NPÚ v rámci celorepublikového projektu podle námětu generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové, představí prvorepublikovou architekturu z celého Plzeňského kraje. Návštěvníci uvidí nejen obytné domy nebo budovy sloužící pro potřeby úřadů, ale také železniční stanice, školy, sokolovny, mosty či Památník odboje v Sušici, jejichž autoři byli významní architekti tohoto období. Jmenujme zvučná jména Adolf Loos, Ladislav Skřivánek, Jan Pacl, Vladimír Weingärtner nebo Hanuš Zápal.
„První republika přinesla zásadní a nové trendy do oblékání, životního stylu, společenského chování, ve kterém převládala noblesa, ale nové trendy přinesla i do výtvarného umění a především do architektury.Tato výstava mne těší o to víc, že začíná právě v Rašínově domě, který patří k jedněm z nejkrásnějších prvorepublikových staveb v Plzni,“ uvedl na zahájení náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec.

Výstava „Architektura ve službách první republiky. Prvorepublikové stavby v Plzeňském kraji“ bude k vidění na krajském úřadu do 19. září a poté na veletrhu cestovního ruchu ITEP, který se koná tradičně v halách TJ Lokomotiva v Plzni ve dnech 20. – 22. září 2018. Poté bude jako putovní výstava k vidění v muzeích, které zřizuje Plzeňský kraj. Jako první ji uvidí návštěvníci Muzea Šumavy Sušice na přelomu letošního a příštího roku.
Další výstavu s obdobným námětem, která bude detailně přibližovat tentokrát meziválečnou architekturu v Plzni, pod názvem „Pracovna republiky. Architektura Plzně v letech 1918–1938“ připravuje Západočeská galerie v Plzni jejíž zřizovatelem je Plzeňský kraj. Výstava bude slavnostně zahájena 21. listopadu 2018 ve výstavní síni „13“.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 06.09.2018 14:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka