Výstava v PASKu představuje Kouzelné světlo vitrážových lamp

Už je brzy odpoledne tma, dny se nám rychle krátí a za chvíli je tu ten nejkratší v roce. Ale v Pavilonu skla můžete navštívit výstavu, která by měla tyto krátké dny trochu prosvětlit.

Jarní servisní akce AUTO CB

A a posvítit na cestu do nového roku s nadějí na lepší příští – Kouzelné světlo vitrážových lamp.
Výstava představuje produkci firmy SKLOART – Richard Kanta z Lubence na Karlovarsku. Jde především o lampy skládané z barevných sklíček ve stylu Tiffany, které velmi pěkně korespondují se secesními skly ve stálé expozici pavilonu. Ale nejsou tu jen lampy, návštěvník zde může vidět i volné umělecké práce, k nimž patří například zcela poprvé vystavený objekt Dračí vejce. A mezi lampami stojí třeba skleněný Lapač snů. Jsou tu i další zajímavosti, k nimž patří mimo jiné speciálně pro klatovskou výstavu vyvzorované lampy s motivem klatovských karafiátů.

Víkendová tvůrčí dílna – Skládání ze skla

Jako doprovodný program výstavy je na sobotu a neděli 10. a 11. prosince 2022 připravená tvůrčí dílna Skládání ze skla. Zde si mohou návštěvníci pod vedením paní Jitky Kantové a jejích spolupracovníků sami sestavit a kovem pomocí pájky spojit jednoduché i složitější vánoční dekorace. Dílna bude probíhat oba dva dny od 10 do 17 hodin a je to jedinečná příležitost, jak si vyzkoušet starobylou techniku vitráže.  

O firmě SKLOART

 Firma patří k nejlepším evropským dílnám na výrobu a restaurování vitráží v Evropě. Byla založená v roce 1993 manželi Jitkou a Richardem Kantovými a je nositelkou řady ocenění. Z dílny vycházejí mimořádné a unikátní práce vysoko hodnocené jak doma, tak v zahraničí. Sešli se tu totiž dva lidé, kteří se ideálně doplňují. Výtvarnice Jitka se věnovala původně především malbě a kresbě, a to až do roku 1993, kdy se poprvé setkala s tvorbou vitráží. Tato technika ji nesmírně zaujala a stala se brzy její srdeční záležitostí. Ovšem vitráž je dílem nejen uměleckým, ale i řemeslným – jde přeci o umělecké řemeslo! A tak je skvělé, že tehdy zaujala vitráž i Jitčina životního partnera Richarda, technika. Spojení výborného návrhu, svébytného výtvarného rukopisu a dokonalého technického provedení je pro práce lubenecké dílny charakteristické. A najdeme je po celém světě od Japonska po USA. Dokonce reprezentovaly Českou republiku i na výstavách expo.
 
Více informací na www.pask-klatovy.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 08.12.2022 17:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka