Výstava v sadech mapuje 30 let Nadace 700 let města Plzně

V úterý 4. dubna byla před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje zahájena výstava 30x Nadace od dvorku po katedrálu. Je ohlédnutím ze třemi desítkami let působení Nadace 700 let města Plzně.

Cílená propagace v Plzni

Připomíná velké akce, jako jsou Slavnosti svobody nebo Historické víkendy a Plzeňské dvorky, po komornější koncerty, výstavy či charitativní podporu. Zde ale činnost nadace nekončí. Na jednotlivých panelech jsou i další projekty na jejichž realizaci se Nadace 700 let města Plzně podílela. Jedná se o podporu místních sportovních klubů, kulturních institucí, vydavatelské a publikační činnosti a v neposlední řadě je to pomoc při záchraně a obnově plzeňských památek a mnoho dalšího. Panely s fotografiemi jsou pro lepší kontext doplněny textem a časovými osami, které činnost nadace popisují.  Autorem výstavy je Michal Světlík. Jeho otec Zdeněk Světlík je autorem loga nadace.
   

  Výstava byla zahájena úvodními slovy výkonné ředitelky Nadace 700 let města Plzně Aleny Kozákové, která přiblížila historii nadace od jejího založení v roce 1993 do současnosti.

„Nadace 700 let města Plzně je pro mě symbol dobročinnosti a dobrých skutků. Věřím, že nadace bude fungovat dalších 30 let“, i těmito slovy zahájil výstavu primátor města Plzně Roman Zarzycký. Právě Statutární město Plzeň v roce 1993 nadaci založilo.
    

Následně se slova ujal emeritní ředitele nadace Miloslav Raboch, který zavzpomínal na počátky činnosti nadace. „Za dobu svého působení nadace podpořila více než 3000 projektů. Plzeň může být hrdá na to, že má tolik ochotných lidí, kteří se nezištně chtějí podílet na realizaci projektů ve městě. Je mi ctí, že jsem mohl stát u zrodu nadace a po 22 let v jejím čele“. 
   

  Účastí a vlídnými slovy nadaci podpořil i plzeňský biskup Tomáš Holub. Ocenil mimo jiné spolupráci nadace s Biskupstvím plzeňským na obnově církevních památek ve městě.  „Oceňuji na nadaci vnímavost pro konkrétní věc a její flexibilitu. Děkuji, že podporujete krásu a dobro“. 

  Současný předseda správní rady nadace Petr Náhlík poděkoval Městu Plzeň za jeho trvalou podporu a vstřícnost. „Bez města by nebyla nadace a bez nadace by nebyla spousta věcí ve městě“.


Hudebním vystoupením doplnil vernisáž dechový kvintet BAND Františka Kubaně ml. Kvintet každoročně vystupuje na Štědrý den na koncertu z věže, který nadace také pořádá.

 Výstava potrvá do 1. května 2023. Na recepci Studijní a vědecké knihovny je zdarma k dispozici publikace 25 let pro vás, která se za histoií nadace ohíží podrobněji, než to umožňuje prostor výstavy.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka