Výstava Živly v nás zve ve středu do Třináctky na komentovanou prohlídku

Západočeská galerie v Plzni zve na komentovanou prohlídku výstavy Živly v nás - Katastrofa a její obraz v kultuře 19. století. Koná se ve čtvrtek 21. dubna od 17 hodin ve výstavní síni „13“, Pražská 13. Výstavou provází její autorka PhDr. Eva Bendová, Ph.D. (Národní galerie v Praze).

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstava byla připravena ve spolupráci s Národní galerií v Praze k programu 36. ročníku plzeňského mezioborového sympozia k problematice 19. století, pořádaného každoročně v rámci festivalu Smetanovské dny, tentokrát na téma Člověk a společnost 19. století tváří v tvář katastrofě.

Člověk a společnost tváří v tvář katastrofě je věčným tématem české kultury a tentokrát i 36. ročníku plzeňského mezioborového sympozia věnovaného problematice 19. století. Výstava doprovázející tradiční událost zohlední fenomén živelné katastrofy a její obraz v rozvíjející se industriální společnosti, jejíž důsledky neseme doposud. V dílech Mikoláše Alše, Julia Mařáka, Antonína Mánesa, Josefa Navrátila, Jaroslava Panušky, v řadě vizuálně působivých dobových dokumentů, fotografií, grafik, filmové projekci ukážeme způsoby, jakými se společnost i umělci potýkali s nečekaným ohrožováním lidské potřeby bezpečí a jistoty.
Výstava konfrontuje obraz bouře jako metafory strachu nebo ohrožení v krajinomalbě 19. století s živlem ohně a přitažlivou silou jeho plamenů v námětech pozorování katastrofy jako atrakce. Obraz nečekané síly vody, reálné katastrofy povodně (nebo požáru), se pak střetává s paralelní proměnou alegorie živlů. Změna obrazu zde závisí na vývoji formujícího se pojišťovnictví a ochrany právě proti nim.

Výstava potrvá do 22. května 2016.

 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka