Výstava Zlatý věk obor představí na Kozlu od středy historii obornictví v Čechách

Ve středu 19. července bude na zámku Kozel otevřena výstava Zlatý věk obor – historie obornictví v Čechách, kterým se plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu připojuje k letošnímu tématu NPÚ Krajina, kulturní i přírodní dědictví.

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstava, která bude na zámku Kozel v běžných otevíracích hodinách k vidění do 3. září 2017, představí historii obor a obornictví ve světě a v českých zemích, typické stavby realizované v oborách a používané lovecké techniky.
„Hlavní část výstavy prezentuje vybrané lokality, které patří mezi nejzajímavější historické obory v Čechách, například Horšovskou oboru, Podrážnici, oboru u zámku Kozel, Lánskou oboru, oboru Klokočka, Kněžičky, Roštejnskou oboru, Jemčinskou oboru a další“, zve na výstavu ředitel plzeňského pracoviště NPÚ Petr Sokol.

Výstavu navíc doprovodí komentovaná prohlídka (přednáška), která se uskuteční v úterý 25. července od 16 hodin.
„Obory a obornictví mají v našich zemích dlouhou a bohatou tradici. Dostupná odborná literatura uvádí první zmínky o zřizování obor na našem území již ve 2. polovině 13. století. Velký rozmach zaznamenalo obornictví mezi 15. a 17. stoletím a udrželo se až do současnosti“, předesílá pro nedočkavé autor výstavy David Tuma, pracovník NPÚ, ÚOP v Plzni.

Krajina, kulturní i přírodní dědictví
Obory jsou názorným příkladem přetváření krajiny člověkem a jeho činností při dlouholetém procesu jejího osidlování a kultivace. To, co dnes vnímáme jako přírodu, je totiž převážně kulturní krajina nesoucí řadu stop tisíciletého vývoje naší země. Kulturní krajinu, kombinované dílo přírody a člověka a doklad vývoje lidské společnosti, zvolil v roce 2017 Národní památkový ústav za své odborné téma. Jednotlivá pracoviště NPÚ při této příležitosti připravují řadu výstav, přednášek, komentovaných prohlídek a vycházek, workshopů i edukačních programů.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.07.2017 17:09



2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka