Výtěžek country bálu ve Staňkově půjde na opravu zámku v Čečovicích. Přijďte

Plzeňský Klub Ladislava Lábka, jenž se již řadu let snaží opravit poničený zámek v Čečovicích na Domažlicku, organizuje tradiční Country bál. Koná se 13. ledna 2024 v Lidovém domě ve Staňkově od 19 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Výtěžek z bálu půjde na záchranu zámku stejně jako peníze získané z dalších klubem pořádaných akcí. Mimo jiné budou použity k pokrytí povinné finanční spoluúčasti k půlmilionové státní dotaci z Programu rozvoje venkova. Klub má v plánu dokončit na jaře podlahy v nejkrásnější místnosti zámku v prvním patře.

„Na bále zahraje k tanci i poslechu kapela Album, předtančení zajistí skupina TS Avanti z Domažlic, nebude chybět tombola a soutěže. Oblečení ve stylu country je vítáno. Pro zájemce zajišťujeme i dopravu autobusem z Plzně a zpět,“ uvedla Miroslava Šusová, místopředsedkyně Klubu Ladislava Lábka, jenž je 2. základní organizací Českého svazu ochránců památek.

Zámek převzali nadšenci do vlastnictví v roce 1998, kdy na něj byl vydán demoliční výměr. Byl v zuboženém stavu, poškozený povětrnostními vlivy a požárem z roku 1990. Zámek se stále opravuje a ještě dlouho bude. V roce 2005 se podařilo zastřešit všechna jeho tři křídla, v roce 2017 dostal nová vrata, v roce 2018 se podařilo do části budovy vložit nová okna. Stále pokračuje statické zajišťování budovy. Loni byla obnovena štuková římsa v nejkrásnější místnosti zámku, na zem položena prkna, letos na jaře na ně přijde definitivní podlaha.

Aby spolek dosáhl na dotační programy, které by mohl využít na rekonstrukci objektu, potřebuje získat peníze na jejich spolufinancování. Pořádá proto kulturní akce, jejichž výtěžek věnuje zejména na tento účel. První takovou letošní akcí je právě již tradiční Country bál. V roce 2023 získal spolek kulturními aktivitami přibližně 250 tisíc korun.

Snahou klubu je učinit z obce známé kulturní, společenské a turisticky atraktivní centrum regionu a přilákat české i německé zájemce o památky a kulturní akce.

Více informací na www.zamek-cecovice.cz, i na facebooku.

Čečovice byly poprvé zmiňovány v roce 1356. Již tehdy na místě dnešního zámku stávala gotická tvrz, která je ve velké míře dochována v hospodářském sídle zámku – sýpce. Dalšího stavebního ruchu se pak tato památka dočkala v 16. a 17. století.  V držení Čečovic se vystřídala řada významných českých šlechtických rodů – páni z Bukovce, z Velhartic, Rožmberkové, Popelové z Lobkovic a Trauttsmanndorfové. Po pozemkové reformě byl zámek prodán jako zbytkový statek a po roce 1948 zkonfiskován. Dále jej užívalo JZD, v roce 1990 vyhořel.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka