Vytrvalostní plavci v Plzni překonali světový rekord ve štafetě

Světový rekord amerických plavců zapsaný v Guinnessově knize světových rekordů, překonala skupina vybraných plavců z plavecké školy Jiřího Řezáče.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tito vytrvalostní plavci dokázali jako první a jediní na světě uplavat štafetovým způsobem vzdálenost 1.000 kilometrů, což se doposud žádným jiným plavcům před nimi nepodařilo.

Dokázali tak vytvořit nejdelší plaveckou štafetu na světě a tím získali nový světový rekord.

Plavci z plavecké školy Jiřího Řezáče, kteří se věnují extrémně vytrvalostnímu plavání, dokázali od roku 2008 získat již 109 českých rekordů.

Do své sbírky úspěchů přidali nyní ke dvěma světovým rekordům, které vytvořil v roce 2013 Jiří Řezáč v plavání jednotlivců na tratích 25 kilometrů a 40 kilometrů motýl, další světový rekord, tentokrát ve štafetovém plavání.

Vzdálenost 1.000 kilometrů plavci zdolali za 13 dnů, 19 hodin a 48 minut.

Po uplavání této vzdálenosti pak plavci pokračovali v plavání dál a skončili až v pátek 22.7. ve 12 hodin, tedy přesně 14 dnů od doby, kdy byla nejdelší plavecká štafeta na světě zahájena.

Za 14 dnů plavci zdolali 1.011 kilometrů a 650 metrů.

Na vytvoření světového rekordu se podíleli: Řezáč Jiří, Tolar Kamil, Kotlan Adam, Müllerová Thea, Tolarová Kateřina, Hron David, Suchá Barbora, Valdman Dora, Humlová Adéla, Šašková Lenka, Liška Jan, Contreras Jan, Bělík Michal, Procházková Nikola, Vorschnaider Michal, Bělíková Marie, Kartýsková Michaela, Lizcová Anna a Bělík Milan.

Této neobvyklé plavecké vytrvalostní akce se zúčastnilo pod vedením Jiřího Řezáče devatenáct plavců z Plzně a Rokycan.

Věkový průměr všech účastníků štafety činil pouhých dvacet let.

Zajímavostí také je, že kromě jediného závodního plavce a dvou bývalých závodních plavců byli všichni ostatní účastníci štafety výhradně amatérští plavci, kteří nikdy nebyli členy žádného plaveckého oddílu a plavání se tak nevěnují závodně, ale pouze rekreačně na zcela amatérské úrovni. O to je jejich předvedený výkon, při kterém byl překonán světový rekord samozřejmě obdivuhodnější.

Organizátor akce tímto děkuje plavcům za jejich předvedené výkony. Poděkování patří také všem, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na organizaci této akce. Nesmíme také zapomenout na ty, kteří finančně přispěli k tomu, aby se mohla nejdelší plavecká štafeta na světě uskutečnit. Bez jejich finanční podpory by žádný rekord nebyl vytvořen.

Akce byla podpořena záštitou 1. náměstka primátora města Plzně, Mgr. Romana Zarzyckého.

Rekord byl zaplaván stejně jako všechny ostatní předešlé rekordy v bazénu Sportovního klubu Radbuza Plzeň.

Poděkování tak patří také vedení sportovního klubu za to, že 14 let vycházeli vytrvalostním plavcům vstříc ohledně pronájmu plaveckého bazénu za účelem pořádání extrémně vytrvalostních plaveckých akcí a za vytvoření ideálních podmínek potřebných k vytváření českých i světových rekordů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 23.07.2022 10:53



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka