Vzniká dokument o Alfě, divadlo prosí o spolupráci pamětníky

Česká televize připravuje dokument k nadcházejícímu šedesátému výročí založení plzeňského Divadla Alfa a tvůrci dokumentu hledají archivní materiály.

Cílená propagace v Plzni

A to nejen v oficiálních zdrojích – jistě se spousta zapomenutých a zajímavých fotografií, ale i plakátů, vstupenek nebo dalších památek s příběhem najde i v rodinných albech a archivech!

Divadlo Alfa má dlouhou a bohatou historii, dnešní profesionální soubor je esencí toho nejlepšího ze slavné loutkářské tradice města Plzně. Připravovaný dokument ale zabrousí i na samotný počátek, do roku 1961, kdy bylo Divadlo v Alfě jakýmsi pokusem o plzeňský Semafor. Do kabaretu malých forem se chodilo na začínající Martu Kubišovou nebo Václava Neckáře, krátce byl členem souboru i Jiří Grossmann.

Éra loutek začala v roce 1963, kdy bylo rozpuštěné divadlo v Karlových Varech a část souboru přešla do Plzně. Alfa od té doby sehrála stovky představení, kterým tleskali diváci ve 30 zemích světa, a posbírala desítky cen na domácích i zahraničních festivalech. Jednou za dva roky se do Alfy sjíždějí loutkáři na mezinárodní festival Skupova Plzeň. Nejlépe ale své divadlo znají místní, málokdo z Plzeňanů Alfu nenavštívil se školkou, se školou nebo s rodinou, dětmi či vnoučaty. A právě pamětníky teď Divadlo Alfa prosí o pomoc při natáčení dokumentárního filmu.

„Chodili jste jako malí do Alfy? Máte schované fotografie? Nahrávky? Plakát nebo vstupenku? Nebo nezapomenutelné zážitky? Prosím, ozvěte se nám! Nejzajímavější příspěvky se mohou objevit v chystaném dokumentu,“ říká dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová. Více o historii divadla najdou zájemci na stránkách www.divadloalfa.cz, kde si můžou připomenout i nejznámější inscenace.

Pamětníci se mohou ozvat na adresu Divadla Alfa, Rokycanská 7, 31200 Plzeň, https://www.facebook.com/divadloalfa/ nebo na e-mail dramaturgyně divadla: petra.kosova@divadloalfa.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 17.11.2020 17:06



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka