Vzpomínka u Díky, Ameriko! ukončila Slavnosti svobody, navštívilo je 70 tisíc lidí

Vzpomínkový akt u památníku Díky, Ameriko! ukončil v pondělí čtyřdenní Slavnosti svobody v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Stalo se tak za účasti amerických a belgických válečných veteránů, velvyslanců obou zemí, zástupců vlády, Parlamentu České republiky, vedení města Plzně a dalších hostů. Od pátku 3. května do pondělí 6. května slavnosti navštívilo zhruba 70 tisíc lidí, a to i přes chladné a nepříznivé počasí. Oslavy, při nichž na pořádek dohlíželo několik stovek městských a státních policistů, se obešly bez větších problémů a incidentů. Už nyní se Plzeň začíná připravovat na květen 2020, kdy si velkolepým programem připomene 75 let od osvobození.

„Počasí nám úplně nepřálo, půl dne dokonce pršelo a bylo celkově chladno. Navzdory tomu byla návštěvnost veliká. To ukazuje, že odkaz svobody a osvobození je stále velmi silný. Jsem spokojen. Je to pro mě v roce třicátého výročí sametové revoluce velká radost a také symbolická facka těm, kteří tvrdí, že se po roce 1989 nic nezměnilo a že je to pořád stejné. Tady v Plzni to tak vůbec není, desetiletí komunistických lží jsou zapomenuta. Lidé si chtějí svobodu a demokracii aktivně připomínat,“ zhodnotil letošní Slavnosti svobody primátor města Plzně Martin Baxa. Ten položil věnec u památníku Díky, Ameriko! spolu s ostatními členy Rady města Plzně.

„Srdce nám radostí poskočí, když vidíme, že tu můžete žít svobodně a volně, což jste po dlouhou dobu nemohli. To je naše odměna. Ani v temných dobách v letech 1948 až do listopadu 1989 jsme ve vás nikdy neztratili víru, pořád jsme věřili, protože jsme věděli, jací jsou tu lidé. Znali jsme vaše rodiče, prarodiče, praprarodiče a věděli jsme, že vyznávají stejné hodnoty, jaké vyznáváme my. Vnímám demokracii jako něco, co vytváří volnost a svobodu,“ řekl při vzpomínkovém aktu válečný veterán Earl Ingram, jenž letos v září oslaví 97. narozeniny. Do Plzně přišel v květnu 1945 jako voják 2. pěší divize americké armády a po válce působil jako profesionální voják. Podle Earla Ingrama je nutné nadále předávat dětem a dalším generacím informace o tom, jak se události skutečně děly. „Je nutné se tomu věnovat a nikdy nepolevit, ani jeden jediný den. Každý z nás dospělých, co tu dnes stojíme, rozumí slovům svoboda a volnost. Úkolem je tyto hodnoty uchovat. Přejeme vám, abyste žili ve svobodě a spravedlnosti navždy,“ dodal Earl Ingram.

Právě veteránům patřila i letos hlavní pozornost. Všichni muži, jimž je přes 90 let, měli připravený speciální program. Zúčastnili se řady pietních aktů, besedy se studenty a s veřejností, prohlédli si dobové kempy, jeli v čele Convoy of Liberty a další. Z úst veteránů zaznívala velmi často slova díků za vřelé přijetí Plzeňany, za to, že si město stále připomíná jejich činy. „Děkujeme vám za vaši milou pohostinnost a vaše upřímné přátelství, které nám projevujete každý rok, když se sem vracíme. Vážíme si toho,“ shodli se veteráni.
Z programu Slavností svobody byl letos stejně jako v minulých letech největší zájem o přehlídku historických vojenských vozidel Convoy of Liberty, již si v neděli nenechalo ujít kolem 17 tisíc lidí.  V obležení byly také dobové vojenské kempy, velký ohlas sklízely i akce doprovodného programu.

„Poděkování patří všem policistům, strážníkům, profesionálním i dobrovolným hasičům i záchranné službě. Bezpečnostní opatření byla posílena. Dobrovolných hasičů bylo zapojeno téměř 100, městských policistů nad rámec služby každý den navíc 60,“ řekl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. Podle ředitele plzeňských policistů Michala Krejbicha bylo během slavností nasazeno nad rámec běžné služby za všechny čtyři dny 250 příslušníků Policie České republiky.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka