Vzpomínky pamětníků z Plzně ožijí díky audio a video reportážím žáků ZŠ

Ve úterý 22. června od 15 hodin se v prostorách Staré synagogy uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů.

Cílená propagace v Plzni

Dětem přibližuje vzpomínky pětice proslulých i méně známých pamětníků z Plzně, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky.

Do projektu Příběhy našich sousedů, který se v Plzni konal letos popáté, se zapojilo celkem pět žákovských týmů ze tří základních škol. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci z 26. ZŠ Skupova, 11. ZŠ Baarova a 34. ZŠ Gerská. V průběhu čtyř měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci v posledních červnových dnech. Mezi pamětníky, jejichž osudy děti zpracovávaly, je podle regionální koordinátorky pořádající společnosti Post Bellum Simony Vokounové velmi zajímavá skladba osobností, a to od hrdého výrobce tradičních hudebních nástrojů, přes plzeňské starousedlíky až po příběhy válečných sirotků.

Děti zpovídaly například nejstaršího člena plzeňského Svazu bojovníků za svobodu Jana Jandu, který jako půlroční dítě přišel o oba rodiče. Podíleli se totiž na protifašistickém odboji, a to je stálo život. Další osobností, jejíž osudy děti sledovaly byl Jaroslav Bošek, který v současní době pracuje jako školník na základní škole. Před tím však prožil nelehké období povinné vojenské služby na hranicích s Německem. Nebo například Jaromír Konrády, pokračovatel rodinné tradice výroby hudebních nástroj, jako jsou dudy či fanfrnoch. Tradiční postupy se zachovaly jen díky jeho nezdolné povaze a lásce k řemeslu i muzice.

V rámci slavnostního odpoledne odborná porota ve složení Daniela Tunklová (novinářka), Antonín Kolář (historik), Michal Chocholatý (pedagog) posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem. Prezentace, která proběhne ve Staré synagoze, na adrese Smetanovy sady 80/05 je přístupná veřejnosti.

O PROJEKU:
K lednu 2021 se do projektu Příběhy našich sousedů zapojilo na 7 500 žáků a studentů z téměř tisíce škol po celé České republice, kteří zdokumentovali či dokumentují celkem 1 800 pamětnických příběhů. Naším cílem není zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale naopak zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka