Z nevyužívaných prostor jsou v Plzni nové městské sociální byty

Plzeň v březnu dokončila výstavbu dvaceti nových bytů na Nové Hospodě ve svém objektu v Prostřední 48. I nové byty poslouží, stejně jako téměř sedm desítek stávajících bytů, k bydlení seniorům a osobám se zdravotním postižením.

Jarní servisní akce AUTO CB

Avšak jeden byt získá do nájmu Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni pro své studenty, kteří budou pomáhat nájemníkům.

„Město Plzeň v posledních několika letech systematicky buduje nájemní byty pro lidi, jimž by mohlo hrozit sociální vyloučení, ať již jde o seniory, samoživitele a samoživitelky, rodiny s více dětmi či osoby se zdravotním postižením nebo mladé lidi opouštějící dětské domovy. Vždyť loni jsme například dokončili a předali sociální byty ve Veleslavínově ulici, v minulých týdnech byly dány do užívání sociální byty v ulici U Radbuzy 8 nebo velkometrážní byt v Palackého 16, jenž je určen právě pro mladé lidi, kteří opustili dětský domov. A nyní jsme dokončili výstavbu dvaceti nových bytů v městském objektu v Prostřední 48. A ještě připomínám, že už druhým rokem běží výstavba sociálních bytů na Zátiší, která je asi největším městským bytovým projektem v naší republice. Postavíme tam 179 sociálních bytů. První z nich jsou již téměř dokončeny a už se o ně mohou hlásit nájemci prostřednictvím nového systému žádostí o městské byty, který jsme spustili loni v létě, nebo prostřednictvím Kontaktního místa pro bydlení v Jagellonské ulici. Nájemné v městských sociálních bytech je samozřejmě nižší než nájemné komerční,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Budova v Prostřední 48 je ve stoprocentním vlastnictví města a před výstavbou nových bytů v ní bylo 69 sociálních bytů pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

„Z nevyužívaných nebytových prostor vzniklo dvacet nových malometrážních bytů o dispozicích 1+kk, těch je 14 a mají plochu o cca 30 metrech čtverečních, a šest bytů je 2+kk o zhruba 40 metrech čtverečních,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. Dodal, že byty jsou samozřejmě vybaveny kuchyňskou linkou, do které byl osazen dřez s baterií, sklokeramická deska a digestoř. Součástí každého bytu je koupelna s toaletou, umyvadlem, sprchovým koutem a topným žebříkem.

„Stavební úpravy objektu se však nesoustředily pouze na nové byty, ale i na zlepšení komfortu bydlení pro stávající obyvatele. Uvnitř objektu jsme vyměnili oba výtahy, a to jak evakuační, tak i osobní. Všem stávajícím bytům byly osazeny nové protipožární vstupní dveře s kováním. Opraveny jsou i chodby domu včetně výměny podlahových krytin. Všechny protipožární dveře na chodbách jsou také nové a ve stejném designu jako jsou vchodové dveře do bytů. Vnitřní společné prostory jsou nově vymalovány. Změnou prošel i exteriér, neboť celý dům má i s přilehlou bývalou jídelnou zateplenou fasádu. V rámci prací na exteriéru budovy byly opraveny a natřeny protikorozní barvou balkony stávajících bytů a opraveny terasy, které slouží všem obyvatelům domu,“ vyjmenoval David Šlouf. Dodal, že město Plzeň chce i v Prostřední 48 pokračovat v projektu mezigeneračního bydlení, jež už například běží ve Veleslavínově ulici, kde jeden ze sdílených sociálních bytů obývají senioři a druhý mladí lidé, kteří opustili dětský domov, a vzájemně si pomáhají. „Domluvili jsme s Katedrou sociologie Západočeské univerzity v Plzni a jeden byt v Prostřední 48 budou obývat její studenti oboru sociální práce,“ uvedl David Šlouf.

Upozornil dále, že město dbá na to, aby místo žilo a nebylo vyloučenou lokalitou, proto jsou nebytové prostory za výhodných podmínek pronajaty provozovatelce prodejny se smíšeným zbožím, která nově zajišťuje i služby České pošty. Ve zmíněné bývalé jídelně nově sídlí pobočka Mezigeneračního centra TOTEM. To nabízí nejen obyvatelům Prostřední 48 nejrůznější zájmové a volnočasové aktivity. V objektu je i lékařská ordinace. „A město Plzeň už několik let provozuje v domě sociální poradenství. Odborník například pomůže se zajištěním osobní péče, vyřízením různých sociálních příspěvků i jiných žádostí a podobně,“ připomněl David Šlouf.

Vedoucí oddělení správy Odboru bytového Magistrátu města Plzně Jan Souček upozornil, že celkové náklady na vybudování 20 nových sociálních bytů v Prostřední 48 a na revitalizaci tohoto objektu si vyžádali 43,6 milionu korun z vlastních finančních prostředků města Plzně.

„Stavební práce začaly na konci roku 2019, kolaudace proběhla letos v březnu. Kvůli probíhající pandemii onemocnění covid-19 to bylo oproti původním plánům o trochu později. Na stavbě se však vždy přísně dodržovaly veškerá protipandemická opatření vlády proti šíření nákazy,“ uvedl Jan Souček. Upozornil také na to, že ve stejném období probíhala i rekonstrukce nedaleké budovy v Krajní 5, jež je také majetkem města Plzně a také v ní jsou sociální byty pro seniory. „Budova byla zateplena a dostala novou fasádu. Bylo také nutné vyměnit několik dřevěných oken za nová plastová, aby nevznikaly tepelné mosty.  Opraveny byly i veškeré balkony včetně nového nátěru. Všechny tyto úpravy zlepší obyvatelům domu komfort jejich bydlení a ušetří náklady na vytápění bytů a objektu,“ uvedl Jan Souček s tím, že náklady na opravu v Krajní 5 činily 6,5 milionu korun.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka