Z Památníku Národního osvobození někdo krade bronzová písmena

Památník Národního osvobození, kterému vévodí socha prezidenta Tomáše Garrique Masaryka, se stal terčem několikanásobného vandalského útoku.

Cílená propagace v Plzni

Z pomníku totiž někdo opakovaně odstraňuje bronzová písmena. Obvod chystá jejich výměnu za odlitky z pryskyřice.

Pod krásným sousoším Památníku Národního osvobození, jehož postavy symbolizují legionáře s puškou, vlast, mladou republiku a průmyslovou tradici Plzně (syn, matka, dcera, otec kovář), je umístěn nápis „Zvítězili ti, kteří hájili ideály spravedlnosti“, který je osazen bronzovými písmeny. Ty však někoho nenechávají klidným.

„Zhruba v půlce února jsme zjistili, že v nápise chybí 6 písmen. Ty jsme nechali vyrobit a když jsme chtěli nápis opravit, zjistili jsme, že chybí dalších 20 písmen,“ říká rozzlobeně David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Obvod tedy nechal vyrobit další chybějící písmena tak, aby stačil nápis opravit, než proběhne pietní akt k 171. výročí narození prezidenta Osvoboditele. Druhý den však čekalo na pracovníky obvodu další nemilé překvapení. Do rána zmizelo z nápisu dalších 5 písmen.

„V předvečer pietního aktu jsme nechali doplnit písmena. Stačila jedna noc a opět některá chybí. Je smutné, že v den narození Tomáše Garrique Masaryka nemáme nápis kompletní,“ dodává David Procházka.

Plzeňský centrální obvod nechal v pondělí 8. března všech 42 písmen z památníku sejmout a bude je nahrazovat písmeny odlitými z pryskyřice.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka