Za plotem vodárny na Sylvánu zůstal uvězněný jelen

Možná říje, možná pes, možná jenom náhoda byla příčinou toho, že v pátek 28. 9. 2018 si všimli dělníci pracující na stavbě tří obytných domů na Sylvánu v Plzni, že za plotem sousedního vodárenského objektu běhá jelen.

Cílená propagace v Plzni

Na úhledně posekaném trávníku byl dobře vidět, zoufale běhal při plotu a narážel do vrat i jednotlivých pletivových dílců. Snažil se dostat ven, ale bez lidské pomoci neměl šanci.

"Když jsem na základě několika telefonátů dojel na místo, věc už s oznamovatelem panem Janem Dlouhým  řešila hlídka městské policie. Ta operativně informovala majitele objektu a dispečink vodárny. Informace, že zhruba do hodiny dorazí příslušný technik, který nám otevře vrata na poměrně rušnou komunikaci směrem do zástavby, byla určitým nouzovým řešením, ale představa, že zmatený a poměrně statný jelen vyběhne na Kotíkovskou ulici a poběží směrem do města či do zástavby ke Košuteckému jezírku mě trochu děsila," líčí šéf plzeňských zvířecích zíchranářů Karel Makoň.

Spojil se proto s dispečinkem sám a požádal o souhlas k otevření jednoho pletivového dílce plotu směrem do otevřené krajiny s porostem křovisek a vysoké trávy na Malesice - Chotíkov.

"Už tak to v den státního svátku a volna na lokalitě nad sídlištěm Vinice, kde se pohybuje nespočet lidí se psy, na kolech, v autech či jen tak na vycházce, bylo i tímto směrem na hraně. Každopádně jiná možnost nebyla, a tak jsem spolu se strážníky otevřel jeden pletivový dílec a zhruba po 15 minutách vytlačil jelena z oploceného pozemku ven zpět do volné přírody," dodává Makoň.

No a jak se jelen do oploceného objektu vlastně vůbec dostal?
Pravděpodobně přeskočil plot a dostal se do pasti, ze které se nemohl dostat ven. Z venku je plot vysoký pouze cca 150 cm, to pro třeba vyplašeného jelena či jelena v říji není vůbec žádný problém. Ovšem tím že skočil do objektu, který je oproti venkovnímu terénu zapuštěn ještě o 50 až 100 cm níže, tak zpět už to skočit tak snadno nešlo. Vysoká betonová podezdívka zevnitř v tomto případě fungovala jako zeď či hradní příkop a ten už jelen nezvládl, tedy minimálně do doby, než jsme mu plot rozebrali a tím pádem v jednom místě výrazně snížili.

"Děkuji všem zúčastněným včetně dispečinku vodárny za pomoc, operativní jednání a přístup. Díky tomu se podařilo dostat zvíře ven bez vážnějších potíží následků na zdraví, majetku a životech, a to i bez Smolíčka pacholíčka," uzavírá Kare Makoň.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka