Žáci a studenti z kraje odevzdali k recyklaci 2,4 tuny baterií

Školáci a studenti v Plzeňském kraji odevzdali k recyklaci 2 420 kg použitých baterií.

Cílená propagace v Plzni

V rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět se v kraji do 3měsíční sběrové kampaně zapojilo 47 škol. Nejvíce baterií v přepočtu na žáka vytřídili v Základní škole a Mateřské škole Žichlice, a to 2,5 kg. Vedle samotného sběru baterií se děti ve školách učí, proč je důležité baterie třídit a recyklovat a jak tím chrání životní prostředí.

V celé České republice se do sběrové kampaně od poloviny srpna do poloviny listopadu loňského roku zapojilo 1 042 škol a společně k recyklaci předaly téměř 60 tunu baterií. Za sběr baterií dostávají školy od Recyklohraní body na školní konta. Za ně si pak mohou v katalogu vybrat odměny, nejčastěji v podobě knížek, školních potřeb, sportovních potřeb a hraček.

„V Recyklohraní je zapojených už téměř 3 700 škol z celé republiky. Žáci a studenti se prostřednictvím tohoto projektu aktivně a hravě vzdělávají v tom, proč je důležité třídit a recyklovat baterie a elektrospotřebiče. Velkou pozornost však věnujeme také tomu, aby se naučili, že ještě důležitější než třídit, je předcházet vzniku odpadů a myslet na rozumnou spotřebu,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která je spoluvyhlašovatelem sběrové kampaně a v České republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

S Baterkožrouty hravě na recyklaci
V duchu hesla „Baterie do koše nepatří“ vytváří v zapojených školách aktuálně nádoby na třídění baterií – tzv. Baterkožrouty. Děti zapojují svou kreativitu a fantazii. Hotové sběrné nádobky mohou využít ve škole, ale mohou si je odnést také domů a zapojit do sběru své rodiče.
„Základní princip Recyklohraní je právě v propojení osvěty, dětské hravosti a praktické zkušenosti s tříděním. Může nás těšit, že i díky tomuto konceptu v současné době každá desátá baterka předaná v České republice na recyklaci pochází ze sběrných míst ve školách,“ dodává Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s.

Žáci a studenti plní podobné vzdělávací a kreativní úkoly v průběhu celého školního roku. Recyklohraní také oceňuje pedagogy, kteří umí pro ekologii nadchnout své žáky. I v letošním školním roce je pro 40 nejaktivnějších připraven certifikát EKOUČITEL ROKU.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka